Белгийците отсвирват забраната за пушене

  • 23 октомври 2012 10:33

  • 1135
  • 0
Белгийците отсвирват забраната за пушене
©

Въведената преди година пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места в Белгия се спазва все по-рядко, пише в. "Соар", като се позовава на данни на министерството на здравеопазването.

През миналата година нарушителите са били седем процента от проверените, а от началото на 2012 г. са нараснали до 18 на сто. Проверките са установили, че в казината ограничението изобщо не се спазва. Повишеният брой на откритите нарушения се дължи и на усилените и целенасочени проверки на екипите на министерството, които са започнали да посещават заведенията нощем и през почивните дни. Те са открили, че през деня пепелниците са прибрани, но вечер отново се появяват по масите на клиентите. Някои от собствениците на кафенета и бирарии се съпротивляват на закона и действат така, че да им бъдат съставени по няколко акта с надеждата по-късно процедурата да бъде прекратена от съда. Организации в бранша изразяват очакването си законът да бъде отменен като противоконституционен.

Приложението на забраната не се приема еднозначно, като в някои ресторанти например пушенето е на практика невъзможно дори и в откритите им части. Собствениците на тези заведения често заявяват на пушачите, че могат да запалят цигара, само ако на околните маси клиентите не се хранят. Същевременно на територията на Съвета на ЕС и в Европейския парламент, които юридически не са белгийска територия, са поставени прозрачни вентилирани кабини за пушачи и са определени допълнителни зали, където пушенето е безнаказано.
 

Последвайте канала на

БТА
1135 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини