Борисов иска да строи магистрали с албански битум

  • 22 октомври 2012 15:36

  • 1255
  • 2
Борисов иска да строи магистрали с албански битум
©

Албания да изнася битум за България за строителството на пътища, предложи премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на колегата си Сали Бериша на съвместна пресконференция в Албания.

Ако те могат да изнесат за България, това е най-добрият битум, естествен, има пътища, строени с албански битум в България, които не са мръднали вече 30 години, каза Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Толкова ни трябва, колкото имате, толкова можем да вземем, каза Борисов.

"Албанският битум е много качествен. Има и нещо друго, много положително, факт, който може би не знаете, е високата оценка, която даде Научноизследователският институт в Милано за битуминозните пясъци, които са с много високо качество, и ги има само в Албания. Както например е познат канадският и много известен битуминозен пясък, също такъв е и нашият. Смятаме, че ние разполагаме с такива количества, които могат да покрият всички евентуални пътища в Европа", каза премиерът на Албания Сали Бериша.

Той покани български бизнесмени да инвестират в проектите за изграждане на водноелектрически централи в Албания. България изнася електричество за Албания през Косово, макар че електроразпределителната мрежа е доста остаряла и има много загуби. Бериша заяви, че Албания в момента работи за свързване на междусистемните връзки за пренос на ел. енергия между Албания и Македония, от друга страна – Албания – Косово и отново България. В момента в Албания се строят десетки водноелектрически централи.

Истински се надявам в следващите години заедно със Сърбия и Македония да построим големите си инфраструктурни проекти, заяви Борисов. "Магистрала „Марица” е важна не само за България, тя е важна за всички държави на Балканите, защото извежда и жп трафика, и пътният трафик до Истанбул, каза Борисов. Магистрала „Тракия” свързва Балканите с топлите ни пристанища на Черно море. Скоростният път до Калотина свързва София с Белград. Магистрала „Струма” свързва София със Солун. В това отношение, ако ние заедно с Европейската комисия подготвим един добър проект за Коридор № 8 в частта Албания – Македония – България, комбиниран със „Струма” и „Марица”, действително ще имаме една работеща инфраструктурна система на Балканите, която да отвежда във всички посоки жп товарите и автомобилният трафик – каза Борисов. Това, което е безспорно, и се вижда, е, че в Албания, както и в България се строи, има растеж, строи се инфраструктура, плурализъм на политически партии, което гарантира евроатлантическото развитие на двете държави", каза още българският министър-председател.

Борисов каза, че България подкрепя Албания по пътя й към Европейския съюз.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1255 2

Коментари 2

Добави коментар
БББ

2012.10.23 | 21:29

2
Бойко Борисов е като албанският не битум а РЕОТАН - още не е ЗАГРЯЛ и РАЗБРАЛ - че българите отдавна са го отписали от управляващите и не го искат повече- а той се надява на втори мандат......
ааа

2012.10.23 | 21:03

1
Тука вече са построени, да остане там да ги строи, хем е близо до битума. За работни с лопата става

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини