400 хиляди тона храна се изхвърля годишно в България

  • 21 октомври 2012 19:20

  • 1870
  • 0
400 хиляди тона храна се изхвърля годишно в България
©

400 хиляди тона храна се изхвърля годишно в България. В същото време близо един милион души живеят под прага на бедност. Алтернативата е Българската хранителна банка. Бизнесът обаче отказва да дарява.

Колкото гладуващите по света - един милиард, толкова тона и храната, която се изхвърля всяка година. В условия на криза в България също се разхищава - между 120-150 килограма на човек годишно.

„Докато Българска хранителна банка не се установи като алтернатива и тази храна не може да стига до нуждаещите се хора и да бъде изконсумирана, тази храна ще блуждае и витае”, коментира Мая Калчева от проекта. И все пак част от храната стига до хората в нужда.

По официални данни, търговските вериги унищожават десетки тонове храна годишно, а по неофициални количествата са в пъти по-големи.

„Едната причина е, че те не желаят да плащат на екарисажа за унищожаването на тази храна или другият момент се опитват по някакъв начин тази храна да бъде преработена и вкарана обратно в обръщение в хранителната верига”, каза Йордан Войнов от Агенция по безопасност на храните.

И макар че част от големите играчи на пазара спасяват годна храна, масово бизнесът отказва да дарява, заради плащането на данъци.

„Ако става въпрос за месо сумата, която самият търговец би внесъл, е между шест и осем пъти по-скъпо, отколкото ако я дари”, каза Ангелин Ангелов, който е мениджър на голяма търговска верига.

В най-уязвимите групи попадат около 600 хиляди души - пенсионери и малки деца, които имат нужда от помощ и най-вече от топла храна.

Последвайте канала на

1870 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини