Дунав мост 2 е почти готов

  • 21 октомври 2012 15:45

  • 3879
  • 2
Дунав мост 2 е почти готов
© Булфото

Пет години и половина след първата копка Дунав мост 2, между Видин и Калафат, е готов в основната си част. Довършителните работи продължават и някои от тях може да останат за пролетта, когато ще има по-подходящи условия и температури - съобщават от ръководството на испанската фирма изпълнител FCC. Мостът е дълъг 1791 метра, с две пътни ленти за автомобили в двете посоки, една ж.п. линия, пешеходен тротоар и велосипедна алея, информира БНТ.

След забавеното начало на проекта и някои затруднения по време на строителството, повече от година на обекта се работи денонощно - без прекъсване. В момента се изграждат защитните ребра срещу удари от кораб на един от устоите в най-дълбоката плавателна част на реката. Работи се усилено и по отводнителната инсталация. Само сегментите от връхната конструкция на моста тежат около 120 000 т.

Хулио Руис, заместник-ръководител на обекта Дунав мост 2, коментира, че това е най-дългият мост над река Дунав, който не само свързва България и Румъния, но ще осигурява интернет връзка, пренос на електричество и други комуникации. Най-голямото предизвикателство беше вкопаването на устоите на моста на 80 метра под дъното на реката, допълни той.

Преминаването по моста е възможно и тъкмо затова Гранична полиция вече следи за нелегален трафик в района.

От Видин до Калафат ще се стига за минути, а пътят от Азия за Централна и Западна Европа ще се съкрати значително.

Видинчани се надяват пускането на Дунав мост 2 да съживи региона.

Животът на новото съоръжение ще е с продължителност 120 години, обещават строителите. Според оптимистичните прогнози за трафик, вложените около 125 млн. евро ще се изплатят за 11 години.

Последвайте канала на

3879 2

Коментари 2

Добави коментар
Zary007

2012.10.24 | 00:36

2
Nay-posle.tozi most go 4akame s godini
Мая Манолова

2012.10.24 | 00:36

1
Хората не ядат мостове! Не ядат и икономика...

Добави коментар

Водещи новини