Поевтинява роумингът в ЕС

  • 01 юли 2011 06:46

  • 965
  • 0
Поевтинява роумингът в ЕС
© Интернет

Максималните цени на дребно (без ДДС) за повиквания в роуминг ще спаднат от сегашните 39 на 35 евроцента на минута за изходящи разговори и от 15 на 11 евроцента на минута за входящи разговори.

Регулаторните органи за далекосъобщенията на държавите членки трябва да гарантират, че операторите на мобилни мрежи спазват новите правила за предаване на данни в роуминг и по-ниските цени за гласови повиквания.

От 1 юли 2011 г. горната граница при цените на едро за роуминга на данни (т.е. цените, които операторите начисляват помежду си), ще спадне от 80 евроцента за един мегабайт на 50 евроцента. Потребителите и занапред ще бъдат защитени от шокови сметки при теглене на файлове, тъй като месечните сметки за това изтегляне са ограничени до 50 евро.

В същото време от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) отчетоха, че на кръгла маса по въпросите за преносимост на номерата е отчетено тройно увеличение на пренесените фиксирани номера.

До 31 май 2011 г. пренесените фиксирани номера са 79 хиляди, а мобилните са 162 хиляди. В същото време операторите са регистрирали драстично намаление на жалбите от абонати.

Последвайте канала на

965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини