Откриха лек за коварната болест на Мошкович

  • 20 октомври 2012 20:54

  • 12844
  • 2
Откриха лек за коварната болест на Мошкович
©

Едно много загадъчно и коварно заболяване тревожи лекарите напоследък. Това е болестта на Мошкович, която имитира симптомите на много диагнози и болните умират, без дори да се изясни причината.

Доскоро нелечимо, това заболяване вече може да се лекува и в България. Затова експертите искат да изострят вниманието на всички лекари и пациенти за симптомите му, разказва БНТ.

След 20 дни в кома, жена има голям късмет да бъде точно диагностицирана и лекувана. Въпреки ясните симптоми за инсулт.

Преди нея на болничното легло лежал и Стефан. Той пък със симптоми на бъбречно заболяване.

Въпреки различните симптоми, общото между тях са ниските тромбоцити в кръвната картина. И за беда най-често лекарите реагират с вливане на кръв, което още повече влошава състоянието на пациентите. След допълнителни изследвания излиза, че тромбоцитите усилено се слепват и образуват тромби, заради липсата на един ензим, блокиран от антитяло. Пациентите бързо изпадат в кома и смърт.

Днес обаче хематолозите могат да предложат лечение. Използват донорска плазма. И жената в реанимация е подложена точно на такава процедура. Очистен от проблемните антитела и пациентът се възстановява напълно. Не без усилията на няколко кръвни центъра и стотици кръводарители. Проблемът е, че болните от Мошкович са близо 140 на година.

В нашата болница, където на практика могат да бъдат лекувани тези болни, пристигат десет човека. Това означава че има огромен брой болни, които загиват в други клиники без да получат адекватна диагноза, каза д-р Чавдар Ботев.

Друг е въпросът, че още десет болни тук и болницата ще фалира. Няма пътека или друго финансиране за спасяването им.

Последвайте канала на

12844 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
печелите жълта диплома

2015.10.31 | 13:56

2
жена, а преди това Стефан - този текст сякаш е писан на матура в училището за бавноразвиващи се
научи се да четеш

2015.10.31 | 13:56

1
научи се да четеш преди да говориш глупости и да ставаш за смях

Добави коментар

Водещи новини