Два киберножа за лечение на онкоболни ще има до края на 2013 г.

  • 19 октомври 2012 20:52

  • 985
  • 2
Два киберножа за лечение на онкоболни ще има до края на 2013 г.
©

До края на следващата година в България ще има два киберножа за лечение на онкоболни - в София и Варна. Това съобщи в Бургас здравният министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,.

Апаратурата е осигурена по проект на здравното министерство за ранна диагностика на рака и ще осигури оборудването на 13 регионални центрове в страната, информира БТВ.

Атанасова посочи, че като възложител, след сключване на всички договори и обществени поръчки по тези проекти здравното министерство е направило икономии от 27 милиона лева, които отново ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности и за апаратура.

Апаратът за радиохирургия е хит в лечението на рака, тъй като, за разлика от лъчетерапията, атакува само туморните клетки, без да уврежда околните здрави тъкани. С много тънък лъч с високо енергийно съдържание се достига до тумора и увредените клетки се унищожават.

Онкоболните очакват такъв апарат да заработи в България от години. В момента са принудени да плащат за такова лечение в чужбина - в частна истанбулска клиника.

Очаква се апаратът в София да бъде разположен в МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Последвайте канала на

985 2

Коментари 2

Добави коментар
nikolova

2012.10.20 | 22:12

2
Госпожа Атанасова знае ли че за да работи киберножа трябва да има лекари лъчетерапевти с опит, опитни физици ,а такива в страната се броят на пръсти. Специалисти от чужбина има ,но те са толкова високо платени на запад ,че ако дойдат в България цената на лечението няма да е по джоба на българския гражданин

2012.10.20 | 03:28

1
Пълни глупости, нищо не правят тезо уреди! Американците ни пробутват старите си непотребни неща. Тезо работи са остарели и много малко ефективни. Използваме стари самолети и всичко 2-ра ръка и болнично оборудване ли ???????

Добави коментар

Водещи новини