Теснолинейката Септември - Добринище става туристическа атракция

  • 18 октомври 2012 21:23

  • 3797
  • 0
Теснолинейката Септември - Добринище става туристическа атракция
© Булфото

Теснолинейката Септември-Добринище ще бъде превърната в туристическа атракция, съобщиха за БНТ от транспортното министерство. За да престане да е губеща, тя ще бъде концесионирана.

Това ще стане след създаването на фонд, който заедно с всички общини по жп линията и външен инвеститор ще поемат превозите по живописната линия.

Десетките компании, които проектират, строят или поддържат жп инфраструктурата, както и представителите на индустрията, които работят с тях, се обявиха днес за спешна промяна. Те поискаха да се изготви стратегия за модернизиране на транспортните съоръжения.

"В много държави от Европейския съюз, в това число и България, инвестициите за железопътна инфраструктура и за нейното поддържане продължават да са недостатъчни. Качеството на съществуващата инфраструктура продължава да спада. Транспортните връзки, включително и за жп мрежи към съседните държави остават недостатъчни", заяви пред БНТ Лъчезар Искров, член на НС на БТПП,

На форума бяха показани уникални проекти. От високоскоростни отсечки до тунели, които издържат на големи земетресения. Днес стана ясно, че през 2014 г. започва строителството на 10 км тунел в Кресненското дефиле, който ще е част от магистрала "Струма".


По време на форума стана ясно, че до седмици ще е готов и най-дългия жп мост в страната. 436-метровото съоръжение е над река Марица край Свиленград.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3797 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини