Янаки Стоилов: ГЕРБ се страхува от истински референдум

  • 18 октомври 2012 11:54

  • 611
  • 5
Янаки Стоилов: ГЕРБ се страхува от истински референдум
©

ГЕРБ се страхува от истинския референдум, който задава истински спорния въпрос и той не е въпросът дали в България да съществува атомна или ядрена енергетика. Разделителният въпрос е дали на площадката в Белене трябва да се изгради ядрена централа. Това каза  в парламента Янаки Стоилов от ПГ на Коалиция за България по повод новата формулировка на въпрос, която беше предложена от управляващите.

Според формулировката на ГЕРБ във въпроса не фигурира АЕЦ „Белене”. „Управляващите искат да извадят жилото от въпроса, а именно изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”. ГЕРБ иска да подмени въпроса за референдума, така че да не се окаже губещ.

Българските граждани ще бъдат затруднени да дадат отговор на истинския въпрос. Противопоставяме се на опита да бъде подменена или открадната волята на българските граждани. Народът ще си върне държавата”, подчерта Стоилов. „Преди няколко дни Бойко Борисов заяви – ще подкрепим какъвто текст дадат от БСП. За пореден път тези думи се оказаха нищо не значещи. Ние не даваме никакъв друг въпрос, освен този, който е подкрепен от над половин милион български граждани и настояваме българския парламент да извърши необходимото по този въпрос да се произнесат българските избиратели.

Вчера Цветан Цветанов – физическият преносител на волята на премиера, донесе нов въпрос на ПГ на ГЕРБ. Така се стигна до абсурдната ситуация - по една и съща тема да има два въпроса. Инициаторите от ГЕРБ предлагат това по отделен ред, като право на не по-малко от една пета от народните представители да предложат на НС да приеме решение за референдум. Имат право на тази своя инициатива – да формулират въпрос, да го представят на НС и то да го приеме. Този въпрос по никакъв начин не може да подменя въпроса, който е стигнал до НС по съвсем друг ред – за първи път по инициатива на българските граждани. НС няма право на преценка дали да се проведе или не референдум, а е длъжно да приеме решение по въпроса, подкрепен от 760 000 български граждани. Ние сме зад тези 760 000 граждани и срещу тях не могат да застанат 76 души от управляващата партия и да подменят истинския въпрос”, посочи Янаки Стоилов.

Последвайте канала на

611 5

Коментари 5

Добави коментар

2012.10.19 | 09:29

5
a bsp se strahuva ot GERB

2012.10.19 | 09:28

4
nema tolkoz 4erveni babi4ki,stiga soc. me4ti

2012.10.18 | 20:01

3
Господин Стоилов, за разлика от вас аз не съм богат и винаги когато отивам да си купувам нещо питам колко струва и ако не мога да си го позволя, не го купувам. Вие от БСП през 2009 година сте направили този закон за референдумите. За да бъде приет, трябва да са гласували толкова колкото на последните парламентарни избори. Въпросът е, сега защо Вие искате да промените този закон? Лично аз съм против този АЕЦ, не защото БСП го искат, а защото не мога да си позволя да извадя няколко хиляди лева за да го платя!
на №1

2012.10.18 | 20:00

2
Щом си против този АЕЦ- няма да гласуваш и проблема е приключен. Няма смисъл да дрънкаш глупости от 18 век - че ти сега плащаш и данъци и такси и глоби и застраховки и ДДС - всичко това отива в джоба на държавните служители-които в България са към 600000 бройки и плюс субсидиите за партиите. А всеки АЕЦ се изплаща след пускане в действие от продажбите на ток..
Георги Христов

2012.10.18 | 20:00

1
Знаете ли че ако се направи Референдум с текст : Искаме оставката на Правителството - в България най-малко 5 млн. избиратели ще гласуват ЗА !

Добави коментар

Водещи новини