Ново изискване ще остави хората без медицинска помощ

  • 30 юни 2011 17:45

  • 658
  • 1
Ново изискване ще остави хората без медицинска помощ
© Булфото

Това изискване е въвело Министерство на здравеопазването с нормативни промени, съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България.

Според джипитата това изискване ще остави стотици здравноосигурени граждани без медицинска помощ и ще задължи голяма част от личните лекари да работят 24 часа в денонощието.

След като се въведе изискването личните лекари да сформират дежурни кабинети, които да обслужват пациентите им през нощта и в почивните дни, в много райони на страната бяха създадени такива центрове. В тях до този момент са се обслужвали пациентите от съответния район, като най-често кабинетът се е намирал в областния град.

Според доктор Виктория Чобанова от сдружението на общопрактикуващите лекари с новите изисквания, голяма част от тези пациенти ще бъдат лишени от медицинска помощ. Тя даде пример с пернишкия кабинет, който обслужва цялата Пернишка област.

Така пациентите, които живеят в села, намиращи се на повече от 20 км от град Смолян, например, няма да имат правото да отидат до дежурния кабинет. Техните лични лекари ще са задължени да им оказват медицинска помощ 24 часа. Това според доктор Чобанова означава, че тези пациенти ще могат да разчитат единствено и само на телефонна консултация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
658 1

Коментари 1

Добави коментар
михаела

2011.06.30 | 18:26

1
принудителна ефтаназия.Няма нужда да правят закон.

Добави коментар

Водещи новини