Мечките в Белица се готвят да спят

  • 17 октомври 2012 13:20

  • 1026
  • 0
Мечките в Белица се готвят да спят
© Парк за танцуващи мечки край Белица

Обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица се подготвят за зимен сън.

За да заспят, мечките трябва да натрупат достатъчно запаси - ето защо още преди 20 дни екипът на резервата е увеличил дневното им меню, включващо плодове, зеленчуци, ядки и хляб. В последните дни мечките наддадоха много килограми, в резултат на което са трудноподвижни, заяви в интервю за Дарик ръководителят на екипа в парка Васил Мадолев. Така например мечките от мъжките екземпляри от 180 кг. вече тежат около 250 кг.

Миналата година всички обитататели на Парка спяха зимен сън с изключение на малкия палавник Монти. Сега за малкото мече се полагат специални грижи, за да не прекара зимните месеци отново буден, подчерта Мадолев.
"Даваме му праскови и круши с мед, премахнахме му част от играчките, за да не играе с тях" и това дава ефект-вече се залежава, коментира ръководителят на прака.

Изненада за екипа в Парка е 17-годишната Маринка, която липсва от 3 дена. "Въпреки че е твърде рано вероятността мечката да е потънала в зимен сън е голяма, тъй като преди дни виждахаме цялата й глава с кал, което означава, че някъде копае бърлога", посочи Мадолев. Маринка е на път на подобри своебразния рекорд на руската мечка Вела, която миналата година спа непробудно цели 6 месеца, тя обаче се прибра в бърлогата в края на ноември, а Маринка е побързала да си легне месец по-рано.

Останалите обитатли в Парка вече не са активни, лежат на припек като използват последните есенни топли дни. Обиконовено зимният сън при мечките продължава три месеца - от края на ноември до края на март. През този период паркът ще бъде отворен за посетители като гостите ще могат да видят как протича зимният сън на мецаните в естествени условия – нещо, което не може да бъде наблюдавано никъде в природата.

Добрата новина, която сподели Васил Мадолев, е че напролет ще започне дългоочакваният ремонт на пътя, който от години е в окаяно състояние. Дотогава обаче от Община Белица са намерили временно решение-в моемнта работници запълват с чакъл всички дупки.

Последвайте канала на

1026 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини