Вносът на семена от коноп ще става само с лиценз

  • 17 октомври 2012 10:54

  • 1115
  • 0
Вносът на семена от коноп ще става само с лиценз
©

Внос на семена от коноп, непредназначени за посев, се осъществява само от вносители, получили лицензия от министъра на земеделието и храните. Това реши окончателно парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за контрол върху  наркотичните вещества и прекурсорите.

Аграрното министерство ще поддържа регистър на вносителите. За да получат лиценз, те трябва да притежават собствен и/или нает склад, осигурен с първа категория системи за физическа  защита, както и да съхраняват документите за вноса на семената и за реализацията им до крайния потребител за срок от пет години, считано от датата на вноса.

За издаване на лицензия на вносител всяка година до 10 януари се подава заявление до министъра на земеделието при условията и по реда на наредба. Към заявлението се прилагат оригинал и легализиран превод на документа за произход на конопа и на свидетелството за анализ на съдържанието на  тетрахидроканабинол, удостоверяващо, че съдържанието в растенията, от които са добити семената, е под 0,2 тегловни  процента; техническо описание на процеса на преработката. Проверката за кълняемост при внос на семена от коноп,  непредназначени за посев, се осъществява от Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол. Агенцията  "Митници" допуска представители на агенцията за вземане на проба от партидата, намираща се в режим "митническо складиране". Българската агенция по безопасност на храните към министъра  на земеделието и храните осъществява контрол върху дейностите по продажбата и преработката на семената от коноп, непредназначени за посев, с цел производство на храна за животни, както и върху
последващата й продажба.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1115 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини