Фандъкова: Запазена мозайка се разкрива при проучванията на Западна порта

  • 16 октомври 2012 13:38

  • 733
  • 0
Фандъкова: Запазена мозайка се разкрива при проучванията на Западна порта
©

Много добре запазена мозайка, около 40 квадрата, в базилика от IV век от времето на император Константин, е намерена по време на поредния етап на проекта за разкриване на археологическите находки в Западна порта.

Това каза кметът на Столична община Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска на представянето на съвместен проект на Столична община и Обсерватория по икономиката на културата „София – град на творческата икономика”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Този проект се финансира по програма „Култура” на Столична община. За съжаление, ще трябват още много средства, за да се копае под улица „Вашингтон”, но пък си струва, защото дава голяма перспектива, добави тя. Там работи много добър екип от археолози от Софийски университет „Св. Климент Охридски” и от Института по археология при БАН. Те правят тази година наистина много интересни открития, каза Фандъкова. За радост, това е един комплекс, който може да се разработи и да допринесе допълнително за туризма в нашия град. Ние разчитаме на огромното партньорство на гражданския сектор, на бизнеса в сферата на културните и творческите индустрии, за да можем да защитим кандидатурата на София за европейска столица на културата за 2019 година, каза още тя.

Според нея изключително важно се отразява на работата на всички фактът, че в София в момента имаме много бурна и активна работа по разкриване на културно-историческото наследство, както изграждането и създаването на нови музеи и възстановяването на стари.
„Следващата година предстои да бъдат открити четири нови музея в София – единият е Музей за историята на София, за който текат процедури за довършването на частта от Софийска минерална баня. Това е проект на общината, спечелен по ОП „Регионално развитие”. Останалите три проекта са проекти на Министерството на културата. Особено ценни са археологическият комплекс „Сердика-Средец”, както и подземният археологически музей, базиликата „Света София”, и големият галериен комплекс, който все още няма име”, посочи тя.

Последвайте канала на

733 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини