Главното мюфтийство: Делото срещу 13-те имами ще доведе до сериозен конфликт

  • 15 октомври 2012 15:23

  • 2071
  • 10
Главното мюфтийство:  Делото срещу 13-те имами ще доведе до сериозен конфликт
©

В декларация, депозирана в Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа, Главното мюфтийство на България заплашва, че процесът срещу 13-те имами в Пазарджик ще доведе до сериозен конфликт, който ще се отрази неблагоприятно на страната и гражданите, защото е поръчков и политически.

Миналия вторник от главното мюфтийство отрекоха да са пращали, какъвто и да е документ до европейска организация и заявиха, че ако има такъв, то той бил фалшифициран от техни опоненти. Разбирало се по грешно изписания телефон. Документът обаче е публикуван на официалния сайт на ОССЕ и всички данни по него са верни.

От мюфтийството коментираха пред БТВ че е нормално да се безпокоят от делото в Пазарджик.

„Притеснява ме текстът, че делото ще предизвика конфликт, от който ще пострадат гражданите. Ами има такава вероятност”, коментира Ахмед Ахмедов.

Човекът, представлявал мюфтийството пред ОССЕ е член и на неправителствена организация, която настоява майчиният език у нас да се изучава задължително и от учебниците да бъдат премахнати текстовете, които насаждат предразсъдъци.

„Смятам, че такива процеси (б.р.- като делото в Пазарджик) могат да предизвикат определено религиозно напрежение между изповядващите исляма, християнстовто и т.н.”, заяви доц. Д-р Ибрахим Ялъмов. Според него обвинението в проповядване на салафизъм не е основателно, защото не се проповядва насилствено.

Всъщност идеята да проповядват салафизма – сунитско течение в исляма, което проповядва ранен ислям, така както пророка Мохамед го е проповядвал, е така наречените помаци у нас да се идентифицират чрез него като отделно етническо малцинство, което да се обособи като самостоятелно такова – различно от българското и турското етнически малцинства у нас.

Затова и ислямските духовници, завършили основно образованието си в Саудитска арабия, проповядват ортодоксален ислям именно в районите, заселени с помаци – а не в районите заселени с турци, обясни Ялъмов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2071 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2012.10.19 | 04:07

10
Да ще доведе, не до сериозен чак но може да има, защото след като ги осъдят за радикален ислям се очаква други радикални ислямисти да почнат да правят проблеми и ще трябва да ги гоним и наказваме. Хубаво е, че пострадали мирни български граждани няма да има.

2012.10.19 | 04:07

9
„Притеснява ме текстът, че делото ще предизвика конфликт, от който ще пострадат гражданите. Ами има такава вероятност”, коментира Ахмед Ахмедов." БЛАГОДАРИМ НА ГОСПОДИН АХМЕДОВ ЗА ПРОЯВЕНАТА БУДНА ГРАЖДАНСКА СЪВЕСТ, СЕГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ПРАВИ ЖАНДАРМЕРИЯТА В ПАЗАРДЖИК ДА ОХРАНЯВА НАСЕЛЕНИЕТО ОТ НАПАДЕНИЯ, ДА СФОРМИРА ДОБРОВОЛНИ ОТРЯДИ, А СЛУЖБИТЕ ДА ЗАДЪРЖАТ ВСИЧКИ ПОТЕНЦИАЛНИ НАПАДАТЕЛИ. И ТАКА ЩЕ СЕ ПРЕДОТВРАТИ ОЧАКВАНИЯ ПРОБЛЕМ.

2012.10.19 | 04:07

8
Според мен, голям проблем няма да има, полицията ке съумее да опази радикалните ислямисти от среща със български граждани.
Откога чакаме такъв конфликт, вярно е че, ще има п

2012.10.19 | 04:07

7
Откога чакаме такъв конфликт, вярно е че, ще има претенции за териториалната цялаост на майка България от турските ислямски терористи, но пък ще прочистим от мангали и турци това, което остане от България. Поне джамии и мангали няма да има!
Хулиган

2012.10.19 | 04:07

6
Без заплахи, намирате се в България все пак...
Левски

2012.10.19 | 04:07

5
Абе я ги товарете на една каруца и да заминават за Анадола.
чук

2012.10.19 | 04:07

4
Бойко би трябвало да е доста притеснен - все пак през май 2011 спря проверка на НАП в главното мюфтийство и им опрости дългове за 12 милиона лева! Справка - в-к Свободен народ, тв СКАТ, където бяха показани документите за въпросния скандал!
доктор

2012.10.19 | 04:07

3
на мене тая пародия започва да ми прилича на инвазия,наш морален дълг е да изгоним нашествениците
Българин

2012.10.19 | 04:07

2
"Човекът, представлявал мюфтийството пред ОССЕ е член и на неправителствена организация, която настоява майчиният език у нас да се изучава задължително и от учебниците да бъдат премахнати текстовете, които насаждат пре дразсъдъци. " - само за тези си приказки г-н Ахмед щеше да е вече покоен преди 30 год
Националист

2012.10.19 | 04:07

1
До конфликт ще се отиде ако тия ислямисти не бъдат осъдени. Хубаво се внигна народа да прочиства България след събитията в Катуница , ама тия боклуци ББ и ЦвЦв се изправиха срещу собствения си народ. Вина имат и полицаите че защитиха мангалите а сега заплатите са им малки, ами като не стават и за един х......й по добре да закрият МВР. Българина ще се въоръжи и за 2 дена ще си разреши проблема стия мангали. Аз не искам да ми развалят спокойствието със звуци на умиращи кучета от тоя минарета. Като искат чалми вън от България.

Добави коментар

Водещи новини