Потвърдиха оправдателните присъди за козирката-убиец във Варна

  • 15 октомври 2012 14:09

  • 1085
  • 0
Потвърдиха оправдателните присъди за козирката-убиец във Варна
©

Апелативният съд във Варна потвърди оправдателните присъди за седемте подсъдими по делото за "козирката убиец", чието срутване на 2 януари 2008 година доведе до смъртта на 22-годишната студентка Гергана Велинова, съобщиха от пресслужбата на съда.

За втори път арх. Васка Рачева - Главен проектант на проекта за промяна на предназначението на обекта от магазин в банков офис, арх. Владимир Рачев - проектантът, изготвил техническата документация на обекта, Кирил Видолов - проектант по част "Конструкции" на Технически инвестиционен проект, Живко Николов - осъществил техническия контрол по част "Конструкции", арх. Наска Люцканова - участъков архитект при район "Одесос", Станка Калчева - управител на "Гарант Консулт" - изготвил и осъществил строителния надзор, Паско Ташков - инженер конструктор към "Гарант Консулт" и консултант на строителния надзор, бяха признати за невинни по обвинението за немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до срутване на козирката и смъртта на момичето.

Пред втората съдебна инстанция прокуратурата не протестира единствено оправдателната присъда на арх. Люцканова, а родителите на загиналото момиче настояваха за ефективни наказания за всеки един от подсъдимите по това дело.  Пресслужбата на съда припомня, в началото на януари тази година, първата съдебна инстанция оправда подсъдимите и посочи, че има отговорно лице за трагичния инцидент, което вече е признало вината си. Още на първото съдебно заседание през октомври 2010 г. Татяна Николчева - управител на фирмата подизпълнител на строителния обект, призна вината си за това, че като изпълнител на поставяне на фасадната облицовка на козирката, без да има проектна документация, както и техническа спецификация за носимоспособност на строителната конструкция на козирката, я натоварила с конструктивни елементи, които са намалили носимоспособността на съоръжението. Николчева постигна споразумение с прокуратурата и на практика не само носи вината, но вече търпи наказание за немарливото изпълнение на правно регламентирана дейност - 1 година "лишаване от свобода", отложена с 3 години изпитателен срок и 3 години без право да упражнява каквато и да е строителна дейност.

Злополуката стана на 2 януари 2008 година, когато след двудневна снежна виелица, от височина близо 3.20 метра се срути стоманобетонната козирка върху момичето. Експертиза установи, че причина за смъртта на студентката е тежка черепно-мозъчна травма с тежка контузия на мозъчния ствол, множество счупвания на черепа, придружена с многобройни и тежки контузии на белия дроб, обусловили практически моменталното настъпване на смъртта.

Решението на съда може да бъде обжалвано в 15-дневен срок пред ВКС.

Последвайте канала на

БТА
1085 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини