Горанов: Трябва да се обясни по-добре на хората за данък лихва

  • 13 октомври 2012 11:17

  • 1859
  • 4
Горанов: Трябва да се обясни по-добре на хората за данък лихва
©

Притесненията на някои хора, особено на по-заможните, свързани с данък лихва, са породени от нивото на запазване на банковата тайна.

Това заяви Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, зам.-министър на финансите, в предаването "Факторът Кошлуков" по TV7. Някои от тях не могат да обяснят откъде е произходът на парите, които са депозирали в банка. Искам да ги успокоя, че информацията за депозитите на хората няма да минава през НАП, каза той. Дебатът за новия данък се драматизира излишно. Хоратя трябва да бъдат запознати по-добре и по-обстойно какво точно представлява новия налог. Макар дебатът по темата и при нас да не беше лек, се стигна до извода, че тази мярка ще стимулира икономиката, каза още Горанов, но уточни, че разговорите по въпроса продължават. По думите му, в бюджета за следващата година са планирани около 600 милиона лева разходи за пенсии, пари за образование, здраве и култура. Това ни кара да търсим приходи за бюджета, допълни той.

Бюджетът е изпълним и стабилен. Това е бюджет на доходите. Увеличаваме пенсиите. Всички пенсионери ще получат повече от инфлацията и няма да има никой ощетен. Приходната част, макар да се различава малко от тази на МВФ, е реалистична, каза финансистът. Той заяви, че ръст в потреблението всяка година има. Освен това сега се забелязва сериозно изпреварване на вноса над износа. Затова малко над милиард повече приходи трябва да дойдат в хазната от ДДС, каза Горанов.

През 2012 преките чуждестранни инвестиции са нараснали. Това се дължи на факта, че успяхме да задържим нивата на данъчните ставки ниски. Създаваме много добри условия за чуждите инвеститори, завърши Горанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1859 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
grobara

2014.11.22 | 18:43

4
Goranov izprati mi jenati da i obqsnq po-dobre.Selski tarikat...
Boss

2012.10.15 | 23:40

1
Според тоз Горанов хората са тъпи и идиоти и трябва да им обясняваш по 100 пъти... Теглете си парите и да го дух.т! Ще измислим начини за завъртането на депозитите, но кеш на държавата нищо няма да дам... При 1000 лева (големият влог според бащицата!) държава ми взема 10%, то влогът ми е на 2% - откъде ще ги вземат тези 10? От спестените ми пари, много ясно! Банките вчера ревнаха, че и те ще взимат допълнително още 10% и к'ва стана тя - 20% при 1000 лева (многото спестени пари!) - ще ми удържат 20% = 200 лева от 1000!!!! Защото??? Хазната няма пари... Още утре отивам и всичко тегля и казвам едно ХАЙ на хазната! А този от снимката да не си и помисля да си отваря устата!

2012.10.16 | 02:03

3
Грешиш приятел.При 1000 лева,годишен депозит(т.е не можеш да теглиш преди срока) и 4.5% лихва,ще получиш 45 лева за цялата година.Държавата ти облага тези 45 лв. с 10%- т.е ще ти вземе около 40 стотинки на месец.Пресметни при същите условия, ако имаш 5, 10,20 милиона,колко ще платиш..А такива дал господ,и техните глашатай реват уж за народа.

2012.10.15 | 23:40

2
Единственото умно нещо,предложено от управляващите.Големият сърбеж и неистов страх е за недекларираните,полу и незаконни милиони.Там е голямата болка.2,5 милиона обикновени сметки(на беднотията) сумарно=почти на 3.2 млрд.лева.Задайте си въпроса при кого са останалите почти 30 млрд.лева.ГОВОРИМЕ ЗА 30 МИЛИАРДА.Вземете калкулатор и пресметнете сами.,какви суми ще платят една шепа хора.Косвеният страх,че при ситуация,някой ще дава обяснения пре спец.съда произхода им.

Добави коментар

Водещи новини