НОИ спестили 30 млн. лв. от пенсии

  • 11 октомври 2012 09:04

  • 636
  • 0
НОИ спестили 30 млн. лв. от пенсии
©

Националният осигурителен институт е спестил около 30 млн. лв. от планираните разходи за пенсии за януари-август, съобщи управителят му Бисер Петков в интервю за БНР. Считаме, че тези икономии ще се запазят до края на годината, добави той.

Причината за спестяването е увеличаването на възрастта и стажа за пенсия от началото на т.г. с по 4 месеца, което принуди немалко хора да отложат пенсионирането си. Заради затегнатите критерии броят на пенсионерите е намалял с около 4000 спрямо очакваното, каза Петков.

Той обаче подчерта, че като цяло бюджетът на държавното обществено осигуряване за 2012 г. ще приключи със съвсем малка обща икономия. Според Петков сумата няма да е достатъчна за плащането на коледни добавки към пенсиите, ако правителството реши да отпусне такива. Малко преди това вицепремиерът Дянков обяви пред журналисти в Министерския съвет, че няма да има такива бонуси за пенсионерите.

Шефът на НОИ прогнозира, че въвеждането на пенсионна възраст за военните няма да предизвика опашка от кандидати да прекратят кариерата си в армията. В момента униформените имат право да се пенсионират при стаж от 27 г., от които две трети - под пагон. От догодина ще се добави и изискването за възраст според чина. За сержантите и младшите офицери тя ще е 52 г., за старши и висши офицери - 54 г., а за летци, водолази, парашутисти - 42 г.

Петков посочи, че заради промяната около 500 души няма да могат да излязат в пенсия през 2013 г. Средногодишно броят на хората от силовите ведомства, които се пенсионират, е 3000. Това е незначително число на фона на всички, които прекратяват кариерата си, каза Петков.

Шефът на НОИ защити различното увеличение на пенсиите от 1 януари 2013 г. в зависимост от годината на отпускането им. “Това е справедливо и в никакъв случай не би довело до изкривяване на модела”, смята Петков. Той даде пример, че заради нарастването на средния осигурителен доход новите пенсии са по-високи от старите. Според него увеличението им с еднакъв процент ще отвори още повече ножицата, което няма да е справедливо за по-възрастните пенсионери.

Последвайте канала на

Novini.bg
636 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини