Патрули пазят Чанг танг от бракониери

  • 09 октомври 2012 10:50

  • 1554
  • 0
Патрули пазят Чанг танг от бракониери
©

Минусови температури и мразовит вятър. Кратко лято и продължителна зима. Природата е превърнала равнината Чанг танг в зона, забранена за външни хора. Тя е част от Тибетското плато. Простира се на 4,500 хиляди метра надморска височина. Наричат този район „третия полюс" - толкова отдалечен и самотен е той. Но Чанг танг е и дом за много диви животни. Той е един от най-големите резервати в света, приютил и изчезващата тибетска антилопа - чиру.

Местните хора ценят високо дивия живот. От години отряди от доброволци пазят защитените видове в резервата. С бракониерите се води истинска война. В нея загиват и животни, и хора, разказва БНТ. Отговорът на властите е сформирането на официален полицейски патрул. За постъпването в отряда се изискват изключителни умения. На високото плато кислородът е оскъден. Едно дежурство продължава повече от месец. А охраняваната територия е два пъти по-голяма от площта на Швейцария.

В отряда съм от 12 години. Най-тежко беше на първата ни мисия. Колата ни попадна в дупка в леда. Не успяхме да я поправим. Нямаше сигнал, за да се свържем с базата. А там ни очакваха след месец. Никой нямаше да тръгне да ни търси, спомня си Джампа Церинг, капитан на отряда "Jampa Tsering".

Полицаите оставили колата и за пет денонощия се добрали до най-близкото село. Подобни истории разказват и другите от екипа. Не се възприемат като изключителни хора, а като пазители на дивата природа в Чанг танг от жестоки посегателства.

Бракониерите са много хитри. Вече се движат с мотори и ловуват през нощта. На фара и стопа слагат плътна хартия или найлонова торбичка. Когато ги засечем, те просто се изгубват в тъмнината, разказва още Джампа Церинг.

Преди двайсетина години броят на тибетските антилопи достигал 1 милион, но сега са доста под 100 хиляди. Бракониерите избиват цели стада чиру заради ценната им козина, от която се правят скъпи шалове. Независимо че притежанието на подобен шал е незаконно в цял свят, те продължават да се предлагат за продан. Цената им достига 20 хиляди долара за брой.

Последвайте канала на

1554 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини