Бум на телефонни измами в Търговище

  • 09 октомври 2012 07:22

  • 882
  • 0
Бум на телефонни измами в Търговище
©

Бум на телефонните измами в Търговищко регистрира полицията. Само за два дни са извършени 11 опита, два от които успешни, като от възрастни жени са задигнати близо 2 500 лв. Престъпниците вече не подбирали жертвите и дори три пъти са звънели на телефони в едно от районните полицейски управления.

Всичко започва по познатата схема - с неистов плач, че ваш близък е пострадал при катастрофа и се нуждае от спешна операция. Слушалката поема мним лекар или полицай, който иска пари за скъпоструващи златни пирони.

Жертви на измамниците най-често са възрастни хора, които броят между 400 и 4 000 лв., казаха криминалисти в Търговище.

По думите на Пламен Замбев, началник на „Криминална полиция” при ОД на МВР-Търговище, няма практика медицинските екипи да искат пари по телефона, това е първото нещо, което хората трябва да знаят и да не се подвеждат по исковете на измамниците.

Сценариите на измамниците са различни, но звънят само на стационарни телефони. Те са много мобилни и залавянето им става все по-трудно, признават от полицията. За да се докаже престъплението, трябва да се хванат с мобилните апарати и „сим” картите, които обикновено изхвърлят. Последно преди четири години криминалисти от Търговище и Русе доказаха престъпната дейност на 4-ма мошеници, съобщи БНТ.

От полицията отново съветват - при съмнително обаждане най-добре е да потърсите обратна връзка с роднината, за който ви искат пари, или да звъннете на тел. 112.

Последвайте канала на

882 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини