Измами с дарения заливат София

  • 08 октомври 2012 09:09

  • 2913
  • 0
Измами с дарения заливат София
©

Схеми за незаконно събиране на средства чрез измами с дарения са познати на полицията в столицата, но те продължават да функционират и да оплитат своите жертви.

Мними миряни обикалят оживени места в центъра на столицата и раздават икони, срещу които искат пари за реставрация на храмове. Сумите, които изкарват на месец са средно между 2 и 3 хиляди лева на човек, разказва БНТ.

Вярата, една от малкото ценности, запазила се поне частично в сърцата на хората - една малка искра на надежда, искра, която ни кара да бъдем човечни и милосърдни. На нея разчитат мними миряни, подаващи на минувачите икони, срещу които искат в последствие известна сума пари с обяснението, че тези пари отиват за определена църква. Проверка показва, че в храмовете, за които уж се събират тези дарения, не протичат реставрация или ремонтни дейности, нито се провежда подобна кампания за набиране на средства.

Оказва се, че става дума за организирана група, определена като фирма или фондация, в структурата на която има няколко човека с много ясни функции. На върха й е отец Стефан, който няма нищо общо с църквата. Той е крайният получател на парите. Под него има няколко човека, които разпределят местата, раздават иконите и събират парите. На улицата излизат хора, чиято задача е да получат определена сума за брой картички. Начинът за разплащане с раздаващите също е строго определен.

Себестойността на календарчетата и иконите, които служат като средство за отчитане на набраните средства, е 10 - 15 ст. Сумите, които получават срещу тях, са не по-малко от 1 - 2 лв.

За тези схеми се знае от години и в тях не участват случайни хора. Дора, която буди съжаление с разказа си за починал син, стои в района на Халите от четири години. Тя често може да бъде видяна да проси пред църкви в околността, представяйки се за изоставена от децата си жена. Има досие за дребни измами. Кристиян пък е на 25 години, наркозависим на метадонова терапия от три години. Задържан е девет пъти за притежание на наркотици и кражби. Последно е лежал в ареста преди месец.

Свидетели сме на една наистина добре измислена схема, която перфектно се вписва в дупките на законодателството. Реално принуда няма, документна измама – също. Като изключим лъжата за църковно дарение, тези хора спокойно могат да минат за просяци, каквито виждаме със стотици по софийските улици ежедневно. Но се злоупотребява с вярата, защото често в капана им влизат набожни възрастни пенсионери, които дават последните си пари за иконите.

А сумите, които се набират – хич не са малко. По 70 – 100 лв. на човек на ден. Работи се на ротационен принцип без почивен ден, обикалят се заведения и улици, в които се искат пари за детски домове и сираци, не само за храмове.

Полицията отдавна е наясно с тези схеми. Но на улицата обикновено се изкарват хора, т.нар. бушони, които са със сериозни социални и ментални проблеми и рядко могат да бъдат използвани като надеждни свидетели. Така, дори и да бъдат задържани, до съдебен процес почти не се стига. Има проблем, има престъпна групировка, но полицията и съдът не могат да стигнат до дъното му. И се стига до задънена улица.

Последвайте канала на

2913 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини