Пощаджийка открадна спестяванията на старци

  • 08 октомври 2012 06:36

  • 819
  • 0
Пощаджийка открадна спестяванията на старци
©

Пощаджийка от пловдивско село Брестник сви спестявания на двама старци. Величка Христева била единствената служителка и се занимавала с всички финансови операции. Тя приемала и изплащала суми по влогове в една от банките по сключен между финансовата институция и пощите договор, пише Монитор.

Под предлог, че трябва да олихви влоговете, взела спестовните книжки от хората. В едната имало 3909 лева, а в другата – 3404 лева. През миналия септември пощаджийката изготвила две разписки за тегления – един път за 3200 лева и втората за 3600 лева, като фалшифицирала подписите на титулярите. Взела парите от наличните в пощенския клон и ги изхарчила. Междувременно не изпратила до банката оригинала на операционния дневник, в който записала тегленията, а го скрила.

Машинацията била засечена от служители на банката, които отказали да осчетоводят операцията. Била направена и проверка на място в село Брестник, където били открити оригиналните разписки за изтеглените пари. Пощаджийката дала несвързани обяснения пред началниците си защо не е изпратила двете разписки в банката, а ги е оставила в клона. По-късно била освободена от работа, а оригиналът на операционния дневник бил открит месеци по-късно от новата пощаджийка. Тя веднага уведомила шефовете си от „Български пощи”, които сезирали районната прокуратура. Величка Христева е на свобода с мярка „подписка” и предстои да бъде съдена, съобщиха от районната прокуратура в Пловдив.

Това не е първо подобно дело на районната прокуратура срещу полакомила се пощенска служителка. Миналия август Стоянка Йоцова от село Войсил била осъдена на 2 години условно за присвоени 33 393 лева. По време на разследването пощаджийката се признала за виновна. Обяснила, че майка й се разболяла от рак и й трябвали пари. От нужда да намери пари за лечението на болната си майка бръкнала в спестяванията на клиентите и откраднала техните пари.

Последвайте канала на

Novini.bg
819 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини