Епидемия на салмонела се разпространява заедно с ХИВ в Африка

  • 02 октомври 2012 08:51

  • 2415
  • 0
Епидемия на салмонела се разпространява заедно с ХИВ в Африка
©

Епидемия от смъртоносен щам на салмонела се разпространява в Африка, като се възползвала от разпространението на ХИВ, твърди международен екип от учени, цитиран от Би Би Си.

Тяхното изследване, публикувано в научното списание Nature Genetics, е първото, което идентифицира отделните случаи като епидемия, пише dnevnik.bg.

Един от всеки четирима души, заболели от щама на болестта в Африка, е починал.


Смята се, че това е първият път, когато щам на инфекция се е разпространил толкова мащабно заедно с ХИВ. Случаите на тази форма на инвазивна нетифозна салмонела са познати в Африка от повече от десетилетие. Характеризира се с висока температура, главоболие, дихателни проблеми и понякога причинява смърт.

Учените са изследвали генетичния код на над 179 проби от салмонелата от различни части на континента и света. Те са използвали подобни техники за широко мащабно изследване на ДНК и са успели да пресъздадат "семейното дърво" на щама и как се е разпространил.

Това е станало на две вълни. Първата се е случила в югоизточна Африка преди около 52 години, а втората е започнала преди 35 години от басейна на река Конго.

"Ясно е, че се е разпространил успоредно с появата на ХИВ в Африка", каза професор Гордън Дугън, от института Санджър в Кеймбридж.

ХИВ атакува имунната система, което оставя заболелите уязвими към други инфекции. Предполага се, че щамът на Salmonella Typhimurium се е възползвал от тази слабост и се е разпространил. Учените са установили, че така бактерията е получила благоприятна среда да "влезе, да се адаптира, култивира и да се процъфти".

Данните за разпространението на болестта през континента са оскъдни, но проф. Дугън смята, че е тя е засегнала стотици хиляди хора и 98% от случаите при възрастни са при хора болни от ХИВ.

Според него, разпространението на щама е различно от това на други инфекции, свързани с ХИВ, тъй като то е било епидемия, за която хората не са знаели и няма други такива болести.

"Това е първият път, в който се вижда такова разпространение през целия континент по толкова очевиден начин", каза доктор Мелита Гордън, гастроентеоролог в университета Ливерпул. "Най-голямата смъртност от болестта е била 80%. През годините смъртността постепенно спада, като сега е около 20%-25%, тъй като лекарите я разпознават."

Генетичният анализ е показал също, че щамът е устойчив на антибиотика, който обикновено се изписва като първи избор на лекарство – хлорамфеницол – което означава, че се необходими по-скъпи лекарства, които да третират инфекцията.

Смята се, че с подобряването на лечението на ХИВ в Африка ще се намали и разпространението на салмонела, като се намали броят на хората с уязвими имунни системи. Учените обаче предупреждават, че трябва да се внимава за нова мутация на щама на салмонела, който да започне да се разпространява при хора със здрави имунни системи.

"Това е огромен проблем и изглежда става все по-голям, защото има много хора, които са податливи. Болестта има добра почва в Африка", каза проф. Брендан Урен от Института по хигиена и тропическа медицина. Според него обаче болестта е близо до своята кулминация, тъй като ХИВ е сравнително добре контролиран в другите континенти, което няма да позволи на щама да се разпространи из целия свят.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2415 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини