КНСБ се обяви против диференцираното индексиране на пенсиите

  • 01 октомври 2012 16:58

  • 759
  • 4
КНСБ се обяви против диференцираното индексиране на пенсиите
©

"КНСБ няма да подкрепи диференцираното индексиране на пенсиите и замразяването на обезщетението за отглеждане на малко дете", заяви за Дарик президентът на конфедерацията Пламен Димитров във връзка с представените по-рано предварителни параметри на бюджета за държавното обществено осигуряване.

Според Димитров пенсиите трябва да бъдат увеличени от 1-ви януари догодина с общ процент, който да не е по-нисък от 10 на сто. Диференцираното увеличение на пенсиите крие риск хората, които са се осигурявали върху по-големи суми, да получат по-малък процент увеличение, заради това, че инфлацията за съответния период е била по-ниска, но пък техният принос в системата е бил по-голям, коментира Пламен Димитров.

„Ако тръгнем по тази логика, не прилагайки швейцарското правило – половината от инфлацията, половината от приноса в системата, който съм имал, очевидно не прилагайки това правило най-справедливият момент е да се компенсира цялата инфлация, дори малко отгоре. Дори ние си говорим за увеличение от 1 януари с минимум 10 до 12 на сто. Това са числата, всичко останало са опити да нагодим някакви проценти към някакви левове, които някой е казал, че има в хазната", коментира Димитров.

От КНСБ настояват за увеличаване на обезщетението за отглеждане на малко дете от 240 на 270 лева, което според тях ще струва на бюджета допълнителни 15 милиона лева. Минималното обезщетение за безработица също трябва да се вдигне, допълни Пламен Димитров. Според представения днес проектобюджет то запазва размера си от 7 лева и 20 стотинки дневно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
759 4

Коментари 4

Добави коментар
Бояджиев

2012.10.01 | 20:22

4
От пенсионерските съюзи не желаят подобно увеличение на пенсии от ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ! Искаме единствено неговата незабавна оставка !!!
Георгиев

2012.10.01 | 20:01

3
Г-н Пламен Димитров - Вие от КНСБ чии интереси защитавате ? Защо КНСБ е сателит на това Правителство и вместо да застане на страната на народа и наемните работници и пенсионери- а обратно защитава интересите на богатите. Кога българските синдикати ще си влезнат в истинската роля ???
Стефанов

2012.10.01 | 19:46

2
Към г-н Пламен Димитров ! Как е възможно синдикатите да бъдат подведени от това вредно правителство по отношение на заплати,пенсии и социална политика - при наличието на най-добрите експерти в тази област в КНСБ ? Направете справка с колко % бяха увеличени пенсиите и социалните плащания при Тройната коалиция. Вижте какво подготвят синдикатите в Португалия!!!
Тодоров

2012.10.01 | 19:19

1
Ако се приложи принципа на диференцирано увеличение на пенсиите не създаваме ли изкривена база за бъдещи увеличения било по швейцарско правило , било по милостта на някой управляващ?

Добави коментар

Водещи новини