Статуетка, донесена от нацистка експедиция в Тибет, се оказа метеорит

  • 28 септември 2012 18:35

  • 4091
  • 3
Статуетка, донесена от нацистка експедиция в Тибет, се оказа метеорит
©

Древна будистка статуя, открита от нацистка експедиция през 30-те години на миналия век, се оказа издълбана в изключително ценен метеорит, съобщи Би Би Си.

Учените са установили, че 1000-годишната статуетка със свастика на корема, е направена от рядка форма на желязо с високо съдържание на никел, пише dnevnik.bg.

Откритието е било публикувано в научното списание Meteoritics and Planetary Science. Учените смятат, че е парче от 209-килограмовия метеорит Чинге, който се е разбил в Земята преди около 15 000 години.

Статуя е висока 24 см, тежи 10 кг и се нарича "Железният човек".

Открита е в Тибет през 1938 г. от германския учен Ернс Шафер. Неговата експедиция е била спонсорирана от нацистите и по-конкретно от Хайнрих Химлер, ръководителят на СС. Смята се, че Химлер е вярвал, че арийската раса произлиза от Тибет и бил впечатлен от всички артефакти, които били донасяни оттам.

След като пристига в Германия, статуята става част от частна колекция и изчезва през 2007 г. Нов собственик по-късно потърсил научно доказателство за произхода й. Той се обърнал към д-р Елмар Бюхнер от университета Щутгарт.

"Бях убеден, че е метеорит още в момента, в който го видях, нищо, че беше на 10 метра", каза д-р Бюхнер. Той забелязал малките вдлъбнатини по повърхността, които се получават от разтапянето на повърхността. Последвалият анализ е показал, че е от редкия клас атаксити - вид метеорит, който се намира много трудно на Земята.

"Богат е на никел и на кобалт. По-малко от 0,1% от всички метеорити и по-малко от 1% от железните метеорити са атаксити, така че те са от най-редките на света".

Много древни култури са гледали на метеоритите като божествена намеса. От тях са правени ножове и бижута от древните инуити. Да се открие точният им произход е изключително трудно.

Германските и австрийските учени, които са работили по случая с "Железния човек" заедно с д-р Бюхнер, са били изненадани, че са успели да проследят от кой метеорит идва парчето.

Те смятат, че метеорита Чинге е паднал в граничния район между източен Сибир и Монголия преди около 15 000 години. Отломките са открити през 1913 г. от златотърсачи, но малки парчета, като това, от което е направена статуята, са намирани много пъти през вековете..

"Изумени сме от резултатите", каза д-р Бюхнер. "Ясно е, че е метеорит, но да удивителното е, че успяхме да го свържем с голямото парче от Чинге".

Предполага се че статуята е на бог Вайсравана. Учените смятат, че принадлежи на религията Бон, която е била разпространена в Азия преди будизма, преди около 1000 години.

"Ако сме прави, че е направена в традициите на бон през 11 век, това е абсолютно безценен и уникален предмет", смята Бюхнер.

Нито човекът, които я е направил, нито нацистите са имали и най-малка представа колко рядък е материалът. В някакъв момент статуетката е била разкрасена със златно покритие.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4091 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
запознат

2016.03.03 | 16:09

3
това всъщност представлява бонго буда първия буда очите му са изобразени на тибетските храмове не е бог както пишете нескопосани драскачи друго предположение е че това са очи на лемуриец третата раса адепти които са в състояние на сумати в планините и пещерите на тибет поддържащи генофонда на човечеството заедно със сомати хора и атланти 3 от 5-те раси населявали земята :)
survivor

2015.12.28 | 18:54

2
стига сънува за древни раси, гледай твойта си да опазиш, че колко българи останахме
друг запознат

2015.12.28 | 18:54

1
абе то вярно, че в будизма боговете не ги бръснат за слива, но пък на учителите буди и спасителите бодхисатви простият народ си им се кланя като на богове, така че не е точно грешка

Добави коментар

Водещи новини