"Росатом": Появата на инвеститор за АЕЦ „Белене” потвърждава, че проектът е ефективен

  • 27 септември 2012 12:32

  • 766
  • 0
"Росатом": Появата на инвеститор за АЕЦ „Белене” потвърждава, че проектът е ефективен
©

"Руската корпорация „Росатом” е готова да се върне към реализацията на проекта „Белене”, но първо трябва да се обсъдят подробности по предложението на частния американски инвеститор", заяви за БНР говорителят на „Росатом” Сергей Новиков.

Според него появата на частен инвеститор за АЕЦ „Белене” за пореден път потвърждава, че проектът е ефективен, напълно реалистичен и икономически целесъобразен.

Сергей Новиков заяви: "След като има инвеститор, който е готов да построи централата без държавно финансиране от българския бюджет, което впрочем беше готова да направи и руската страна, това само потвърждава тезата, че централата е ефективна. Според нас предложението е интересно и заслужава внимание".

В коментар на появилата се информация, че се водят преговори между частния американски инвеститор и „Атомстройекспорт” за откупуване на проекта, говорителят на „Росатом” заяви: "Към момента, доколкото ми е известно, такива преговори не се водят, но това не означава, че те не могат да започнат. Отново научаваме важните новини чрез медиите, но бихме искали да знаем подробностите и да разберем какво точно се предлага. Ако българското правителство заяви, че е готово да строй „Белене” с финансирането от частен американски инвеститор, остава да се обсъдят детайлите и ние ще сме готови да се върнем към проекта. Ако получим конкретно предложение, разбира се ще го разгледаме".
Сергей Новиков изрази и известно опасение дали това не е поредната сцена от спектакъла „Белене”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
766 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини