Румен Овчаров: Проектът "Белене" беше български, сега става американски

  • 26 септември 2012 17:31

  • 969
  • 5
Румен Овчаров: Проектът "Белене" беше български, сега става американски
©

Правителството очевидно схвана, че загуби обществения дебат по темата "Белене" и въобще по темата енергетика, затова реши да направи предварително известни неща, които още не са готови за публичен анонс. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от БСП и бивш министър на икономиката Румен ОвчаровРумен Овчаров Румен Овчаров е роден на 5 юли 1953 г. в Бургас. В периода 1979–1984 завършва висше образование в.

"Правителството ни предложи една сценка, едно лековато сценарийче. Министърът не знае за какво сме се събрали, инвеститорите нещо представят, но и те не знаят какво представят, едните народни представители викат „Браво”, а другите - „Ама, чакайте, на какво „браво”? ”, коментира депутатът.

Според Овчаров случилото се днес в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: „Първо, проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Второ, пазар за електроенергията има и след като идва инвеститор, който иска да даде пари, той ще трябва да я продава някъде. Трето, очевидно финансиране за този проект без каквито и да е държавни гаранции или средства също има. Има една малка разлика. Досега проектът беше български, сега проектът е американски. България става територия, на която една чужда държава използва площадката, за да си направи атомна електроцентрала. Проектът вече не е с държавно участие и той не може да бъде използван така както сега използваме АЕЦ „Козлодуй” да поддържаме сравнително ниска цена за битовите потребители, продавайки половината от произведената ел. енергия на регулируемия пазар. Сега проектът става изцяло търговски и ще имаме, ако трябва да сравня, един производител сравним с двата проекта в комплекса „Марица изток”, който ще продава на свободния пазар на свободни цени”, коментира депутатът.

„С този изпреварващ ход от ГЕРБ се опитват да обезсмислят референдума, но на практика те доказват, че ние сме били прави с този референдум. Те се уплашиха, че загубиха темата „Белене” и поради тази причина направиха тази сценка”, коментира Овчаров.
„Доволен съм от този инвеститор, защото той доказа, че всичко, което говоря в последните три години е абсолютно вярно, но ми се иска България или българска компания да остане мажоритарен собственик на централата, иначе се получава така, че ние поемаме всички рискове като държава, население и територия, а всички плюсове заминават зад граница”, каза още Овчаров.

Той изрази съмнение, че дори и да се стигне до строеж на АЕЦ „Белене”, това ще доведе до разкриване на нови работни места за българските граждани, тъй като компанията може да внесе работна ръка отвън.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
969 5

Коментари 5

Добави коментар

2012.09.27 | 15:53

5
Не знам за Белене ама некой ако мое да ми намери дръва за зимата ше съм му благодарен.
1996/1997 зимата версия 2.0

2012.09.27 | 15:52

4
Спокойно зимата идва и със и без АЕЦ Белене някои хора ще ядата сопата , а малцината които няма да бъдат сурвакани ще търкат наровете в панделата !

2012.09.27 | 09:30

1
robskia narod ne moje da udria.te znaiat
СД

2012.09.27 | 15:46

3
Проекта Белене е на Бойко и няма да му го пипате ей ...ще ви пляскам

2012.09.27 | 10:03

2
Как е бил български проект? С какви пари? България няма толкова пари, освен ако мултимилионерите като Р. Овч. не ги извадят и после да кажат, че са от руски инвеститор.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини