Бразилски съд сваля Google сцени от "Невинността на мюсюлманите" от Youtube

  • 26 септември 2012 09:52

  • 637
  • 1
Бразилски съд сваля  Google сцени от  "Невинността на мюсюлманите" от  Youtube
©

Бразилски съд в щата Сау Паулу нареди във вторник на компанията Google  да премахне от сайта Youtube  видеозапис със сцени от филма "Невинността на мюсюлманите", предизвикал масови протести в ислямски държави, съпроводени със смъртни случаи, предаде АФП.


В предварително решение съдията Жилсон Делгаду Миранда посочва, че ако до 10 дни Youtube не изпълни нареждането, за всеки ден просрочие компанията майка Google ще трябва да плати по 10 0000 реала глоба (близо 4950 долара). Решението е взето във връзка с иск на бразилския Национален съюз на ислямските организации, подаден срещу Гугъл. Според ищците филмът нарушава бразилската конституция и по-специално свободата на вероизповедание. В Бразилия живеят постоянно от 30 до 50 хиляди мюсюлмани; над 70 на сто от 200-милионното население на най-голямата държава в Южна Америка обаче са християни католици, напомня в тази връзка ИТАР-ТАСС.

Съд от щата Мату Гросу ду Сул в Бразилия разпореди във вторник да бъде арестуван за неподчинение президентът на бразилския клон на Google Фабио Хосе Силвиа Коелю, загдето не е премахнал от сайта Youtube видеозаписи с компромат срещу Алсидес Бернал, кандидат за кмет на Кампо Гранде - столица на щата, съобщи АФП. Изтеглянето на два клипа с "клевети, оскърбления и опозоряващи твърдения" за Бернал от Youtube бе постановено миналата седмица. Според магистратите записите обвиняват кандидат-кмета, че "подбуждал към аборти, пиянствал, нанесъл телесна повреда на непълнолетен, обогатил се незаконно и хранел предразсъдъци спрямо най-бедните".

Google обжалва, като заяви, че "не става дума за негативна пропаганда", а Youtube е сайт за споделяне и компанията не отговаря за съдържанието му. При все това следващата инстанция потвърди съдебното решение, посочва агенцията.

Последвайте канала на

БТА
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.09.26 | 19:33

1
Бразилия НАРЕДИ на Google?! ПХАХАХАХААХАХАХА!

Добави коментар

Водещи новини