Нов дебат за съдбата на родната къща на Хитлер

  • 24 септември 2012 21:17

  • 1810
  • 2
Нов дебат за съдбата на родната къща на Хитлер
©

В австрийското градче Браунау на границата с Германия започна нова дискусия за съдбата на къщата, в която се е родил фюрерът на Третия райх, Адолф Хитлер.

Кметът на селището Ханес Ваидбахер е на мнение сградата да бъде превърната в жилищно помещение, докато партията на Зелените предлага там да се издигне паметник на жертвите на нацисткия режим. Според Ваидбахер обаче подобни мемориални комплекси има "твърде много" в околността. На съвсем друго мнение е един от лидерите на местните "Зелени" Мария Бухмайер, която твърди, че този обект трябва да бъде превърнат в "къща на отговорността". 

Тази дискусия периодично става една от най-обсъжданите теми в малкото градче. Понастоящем самата сграда е собственост на пенсионерка. Министерството на вътрешните работи на Австрия ежемесечно й плаща наем в размер на над 4700 евро, за да бъде използвана като музей, но през последната година почти всички експонати "напуснаха" къщата. Преди да бъде обявена за музей, след Втората световна война в нея се е помещавала работилница за инвалиди.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1810 2

Коментари 2

Добави коментар
крокодил

2012.11.08 | 11:19

2
Хитлер- отдавна мъртъв, чиято челюст е в кутия ,намираща се в спецфонд в Москва, притежава и до ден днешен къща-в идеално състояние. БСП какво ще каже за къщата на др- Георги Димитров- намираща се на улица Опълченска, в град София-България?
HOLOKOSTA

2012.09.25 | 09:47

1
SHTOM IMA KASHTA, TOVA ZNA4I, 4E NIAKOI DEN SHTE IMA I DARJAVA

Добави коментар

Водещи новини