Цената на олиото с нов рекорд

  • 24 септември 2012 19:52

  • 1239
  • 0
Цената на олиото с нов рекорд
©

Олиото счупи рекорд. Цената на бутилка от един литър на промоция мина 3,40 лв. в някои магазини. На едро олио все още може да се намери за по-малко от 3 лв. Цената му на борсата в понеделник беше 2,92 лв., докато година по-рано то се продаваше за 2,62 лв., сочат данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пише Стандарт Нюз.

Яйцата на едро пък са били 17 ст. преди година, докато в момента се продават за 24 ст. Кашкавалът също върви нагоре и цената му мина 10 лв. за килограм на едро, а само месец по-рано се продаваше под 9,80 лв. През септември миналата година обаче цената на кашкавала е била 10,56 лв. за кило. Поскъпват и почти всички основни храни, в това число брашното, колбасите, краставиците и доматите, показва справката на ДКСБТ. Тенденцията за поскъпване обаче не е само български феномен. Светът е изправен пред рекордни цени на храните "в рамките на година" заради сушата в САЩ, сочи анализ на Rabobank.

До юни 2013 г. кошница на цените на храните, следени от Организацията на обединените нации, ще поскъпне с 15% спрямо текущите нива, смятат анализаторите. Заради скъпия фураж се очаква поскъпване на месото, което пък ще намали консумацията му, отчитат експертите. Те прогнозират и по-голяма инфлация заради храните. Анализаторите обаче виждат и много фактори, които ще намалят ценовия шок. Китайското търсене на храни се забавя. Освен това кризата в Европа оказва силен натиск върху потреблението.

Последвайте канала на

1239 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини