Даваме по 150 000 подкупа на месец

  • 24 септември 2012 14:28

  • 784
  • 0
Даваме по 150 000 подкупа на месец
©

150 хиляди е средномесечният брой на корупционните сделки. Това се посочва в доклад на Център за изследване на демокрацията. Докладът представя данни за корупционните практики в България за периода от цялата 2011 година и първите месеци на 2012 година.

В голямата част от случаите инициатор на корупционните сделки е администрацията, заяви Александър Стоянов, директор по научната дейност към ЦИД. Това, което наблюдаваме в последните години е, че съпротивата нараства, но се увеличава броят на хората, които отиват с нагласата, че ще дадат подкуп, разясни той.

Водещите корупционни сектори са здравеопазването (38%) и полицията (20%). През последната година намаляват подкупите в стопанската сфера, а участието на бизнес сектора в корупционни сделки е с най-ниски стойности за последните 12 години.

Индексът на корупционен натиск върху населението при правителството на Симеон Сакскобурготски е бил най-малък - 1.0-1.1. Най-висок е при кабинета "Станишев" - 1.5-1.7. При сегашното управление се стабилизира на нива 1.1-1.3, твърдят от ЦИД.

В изследванията, които правим в Европа, много лесно се вижда, как политизацията на държавните администрации е много по-малка, каза Филип Гунев, старши анализатор към ЦИД. Според него това, което в България е принцип на управление – всяко правителство да заменя целия висш административен ешелон, подхранва всички корупционни схеми. Това би станало много по-трудно, ако имаш една администрация, която е професионална и не се сменя с всяко правителство. В тази връзка това важи и за полицията, там също няма разграничение, те също са част от този политизиран механизъм, каза още Гунев.

Според него в момента в България има много малък капацитет за разследване в сравнение с други държави в Европа. Четири пъти повече хора се занимават с разследване на корупция в Белгия, отколкото у нас.

Корупцията е един от големите проблеми на страната, въпреки че бяха постигнати успехи, той остава системен проблем, допълни Регине Шуберт, ръководител на фондация "Фридрих Еберт". Според нея разширяването на електронното правителство и реформите в администрация ще дадат положителни резултати в борбата с рушветите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
784 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини