Над 3 млн. българи живеят в чужбина

  • 22 септември 2012 14:19

  • 10581
  • 50
Над 3 млн. българи живеят в чужбина
©

Милиони български емигранти отбелязват днешния празник извън пределите на страната. Почти няма точка от земното кълбо, където да не може да се срещне наш сънародник. Независимо дали историята или икономическата ситуация ги е изпратила да търсят препитание далече от дома, близо 3 милиона българи живеят в чужбина. Неофициално те са много повече, информира БТВ.

Най-важното е да запазим българското им самосъзнание. Най-трудно е с българчетата, които са родени в чужбина. Когато едно дете започне и в чуждо училище, е много трудно да разбере, че е българче. С него трябва да се работи с много внимание. Това е кауза, не само държавна политика, казва Росен Иванов, председател на Агенцията за българите в чужбина.

„Аз мисля сега, като завърша, да запиша някаква магистратура в чужбина. Чудя се, но повече клоня към "да", защото работя в момента, но и тази работа не ме устройва, а не мога да си намеря нещо подходящо. Може би след подобна магистратура, ако се върна в България, ще имам повече възможности”, разказва студентката Ева.

Ако не могат да постигнат българската мечта, хиляди българи отиват да изживяват американската. По неофициални данни в САЩ живеят 250 хиляди наши сънародници. Българските училища, медии и църкви са само част от институциите, които поддържат връзката с родината.

Границите не са това, което бяха. Особено щом говорим за ЕС, ние дори не използваме думата "миграция". Хората са свободни да се движат, да се връщат, допълва Росен Иванов.

От Агенцията за българите в чужбина определят миграцията като динамична, особено в момента. Някои вече поемат обратно към дома. Заради влошената икономическа ситуация в Гърция, Испания и Италия, много българи се завръщат в родината.

Последвайте канала на

10581 50

Коментари 50

Добави коментар
патриот

2014.06.21 | 16:55

50
Българите извън България са над 20 милиона:1.2 милиона в македония,в сърбия над 1 милион от границата до белград всички са сърбизирани българи, в Румъния цяла добруджа са чисти българи, да не говорим за румънската "нация",в цяла северна гърция има над 2 милиона българи в украйна има 1 милион, в Русия около волга има над 5 милиона волжки българи и 3те милиона имигранти

2012.09.23 | 19:37

12
Мармота дето прави шоколад не го ли броиш?

2014.06.21 | 16:53

49
Има три типа хора, които се връщат в България: 1-ви - мързели, не им се работи на по-строг режим; 2-ри - мазохисти; 3-ти - забогатели, решили че тук ще си харчат парите повече време, защото е по-евтино.
U2

2014.06.21 | 16:46

48
да се родиш в българия е проклятие,да избягаш е спасение.кои знае какви грехове имаме да изкупваме в миналите си животи че се раждаме в ада наречен българия.

2014.06.21 | 16:45

47
Байно! Събуди се!България е в ЕС!зНАЕШ ЛИ?Ако работиш в някоя държава от ЕС, ти си у дома си!
фенрир

2014.06.21 | 16:42

46
Почти всичките ми приятели живеят и работят в чужбина...Скоро и аз ще се присъединя към тях...България не ми дала нищо...съответно и аз няма да и дам нищо...В чужбина може и да е трудно ,но в България е невъзможно...
А.Г

2014.06.21 | 16:42

45
Абе я ****** майката държавата нещастна кандидатствам в момента по програмата "Ново начало"(където я рекламират) завършил съм висше,имам още една професионална квалификация и средно специално заплата 315 лв. с техния велик 6 месечен стаж който ще взема а ако ги няма нашите кво, ще мра от глад и ще живея като скот.И с тая програма дават някакви "Насочващи писма" пращат ме на някаква фирма тя не съществува телефона не работи.Кой знае кви пари точат малцина сега от тоя проект .А бюрата по труда пълни до горе опашки хората нямат избор.После кво нема да ти минават всякакви мисли за далавери,сив бизнес, емигриране.Забравете за България не виждате ли слепи ли сте ,глупави ли сте,прости ли сте ВСЕКИ САМ СЕ СПАСЯВА ПО ОТДЕЛНО !!! Живейте си с болните чувства на патриотизъм и тем ти подобни мисли.Я смятайте малко с 300 и 500 лв само сметките по апартамента и къщата не можеш да си покриеш, особено сега зимния период.Всеки усетил се човек ще емигрира или ще се насочи да работи в сивия сектор.А всички частници от малкия и среден бизнес лъжат и мамят безкруполно работниците и клиентите си.Разбирате ли всеки в днешно време прави всякакви шмекерии за да оцелява, а в някой случай в за лична облагата.Което е абсолютно нормално на фона тези ужасно ниски заплати всички сме хора и всички искаме да живеем добре.ОТВОРТЕ СИ ОЧИТЕ СТИГА СПАХТЕ ХОРА !
emigrant

2014.06.21 | 16:35

44
хора,спасявайте се! за вас в бг има само глад и мизерия,тази нашта проклета държава 20 години не се оправи! очаквате ли да се оправи сега,не,това няма да стане,докът има хора които си продават земите (земеделски) и др.бойко за съжаление иска да продаде и житницата на българия! замислете се! от всекидневните реклами на фирми изкупуващи земя,когато стане въпрос за имоти някои развързва кисията, аз съм емигрант да,и скоро не смятам да се върна в бг защо ли! бесен съм на политиците е на хората които рушат,на хората които не ги е еня за нищо,децата ми учат при мен заедно сме и мога да заявя че,НЕ СЪЖАЛЯВАМ ЧЕ СЕ ИЗНЕСОХ! успех на всички българи по целия свят,бог да е с вас.
зьцжб

2013.01.29 | 15:47

43
33 е защо така аз като млад специалист съм с близо 800 лева заплата (без връзки), а ти бъхтиш на минимална? Не пропускам да отбележа лошото положение в България, но в случая си си виновен сам за мизерното ти заплащане. Нормален човек ще си измисли хиляди дейности и занимания, но няма да стои на 300 лева. Само можете да мрънкате хората, които се оплаквате във форумите. Един тъ..нар на 450 лева оня ден ми се уплакваше, а го мързи да гледа и е пълен леж. Отгоре на всичкото не знае езици и има основно образование.
Prav si

2013.01.29 | 15:44

42
Tova go razbrah predi 5 godini i sega imam 2000 paunda zaplata i sym si ok.

2012.09.23 | 21:36

24
Алооо, Умника с 800-те лева, пише се ОПЛАКВА, безвръзкарю прост
ooo

2013.01.15 | 07:05

41
А емигрантите да не се изхвърлят много с парите, коитто пращат. Въобще не ми се вярва числото на тези зад граница да е толкова голямо. Според мен е поредната глупост и стъкмистика от някой. Имигрантските пари са 2,5 млиарда на година. БВП на България е 60 милиарда долара на година. Малко статистика за надценилите се в ролята си емигранти.
Националист

2012.09.24 | 05:37

40
3 милиона????????Българи???????????????? Да три милиона са с БГ паспорти ама 2 са цигани и турци, аз им казвам МАНГАЛИ. Това не са българи и трябва възможно по-бързо да им се отнемат документите и да им се забрани да се наричат българи, да пътуват като българи, по простата причина че само извън България се наричат българи, а тука са цигани,турци. Мангалите без БГ документи и право да пътуват като българи и граждани на ЕС
r.ivanov

2012.09.24 | 02:01

39
Ima emigrazia,poradi malkite zaplati!Koj pensioner bi stanal emigrant?Samo tozi,koyto ima pri kogo da otide!Razni prosti babi zarade dezata si vzemat v Ispania edni dobri pari i si svirkat.Atuk tunem v mizeria!Tova vagi za 98 na 100!

Добави коментар

Водещи новини