Туристите в България се увеличили въпреки атентата в Бургас

  • 20 септември 2012 16:10

  • 798
  • 0
Туристите в България се увеличили въпреки атентата в Бургас
©

Ръстът на туристите в България през юни и юли е шест процента спрямо същия период на 2011 година. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред в Свиленград, цитиран от БТВ.

Според него това е "доста добър резултат, като се имат предвид трагичните събития в Бургас през това лято". Министърът се надява данните за броя на туристите за август да са по-високи.

Добрев съобщи още, че в рамките на месец в Министерски съвет ще бъде внесено предложение за обявяване на конкурс за проучване на залежи от нефт и газ в блока "Терес" в Черно море. Той уточни, че този блок се простира от южната граница на блока "Хан Аспарух" до българско-турската граница.

Това беше последното "бяло петно" в нашата черноморска територия, отбеляза министърът.

Блокът "Терес" граничи на север с блок "Хан Аспарух", който вече се проучва за природен газ и нефт от френската "Тотал”.
Договорът беше подписан в края на август.

Блокът има потенциал за добив както на нефт, така и на природен газ. Инвестициите за пет години ще бъдат над един милиард евро, съобщи тогава министър Добрев.

С подпис България ще получи бонус от 40 млн. евро. Добиваният нефт от собствени находища е по-евтин, а ще получаваме концесионно възнаграждение,.

Решението за откриване на процедурата за издаване на разрешениеза търсене и проучване на нефт и газ беше взето от правителството през октомври 2011 г.

През юли тази година кабинетът одобри издаването на разрешение на френската фирма, спечелила конкурса. Всичките търсещо-проучвателни работи в площ "Блок 1-21 Хан Аспарух" са за сметка и риск на "Тотал Е&П България" Б.В.

Последвайте канала на

Novini.bg
798 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини