САЩ: Израелският удар срещу Иран ще сложи край на мира с Йордания и Египет

  • 20 септември 2012 15:15

  • 831
  • 0
САЩ: Израелският удар срещу Иран ще сложи край на мира с Йордания и Египет
©

Американски официални лица са предупредили Тел Авив, че един евентуален израелски военен удар срещу ядрените обекти на Иран може да доведе до анулиране на мирните споразумения на еврейската държава с Йордания и Египет. Това пише днес издавания в Йерусалим вестник „Йедиот Ахронот”, като се позовава на високопоставен израелски държавен източник.

Според вестника, Вашингтон е предупредил израелската страна, че арабските лидери няма да са способни да контролират гневната реакция на обществото при евентуален военен удар срещу Иран.

Американските представители са дали за пример яростната реакция в няколко Близкоизточни държави на антиислямския филм „Невинността на мюсюлманите” с думите: „В наши дни арабските лидери не контролират улицата. Улицата контролира лидерите."

„Израелски военен удар е точно това, от което се нуждае Иран. Улиците в целия арабки и мюсюлмански свят ще се напълнят с демонстранти”, е добавил представителят.

„Това което се случва с филма срещу Мохамед, е само бегъл поглед върху това, което ще се случи при израелски удар”, цитира израелският думите на представителя на САЩ.

Според него Египет и Йордания, единствените арабски държави, които имат мирни договори с Израел, ще са изправени пред огромен натиск да анулират споразуменията, ако бъдат ударени иранските ядрени обекти, информира БТВ.

Израел съобщи преди месеци, че обмисля превантивен военен удар срещу Иран, припомнят международните наблюдатели.

Последвайте канала на

831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини