"Атака" към ДПС: Ако зависи от вас, папата ще говори на турски

  • 19 септември 2012 14:50

  • 2752
  • 8
"Атака" към ДПС: Ако зависи от вас, папата ще говори на турски
©

ДПС и "Атака" влязоха в спор в пленарна зала по промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите, внесени от  националистите.Те предвиждат събранията, митингите и манифестациите да се провеждат само на български език. Времето  обаче не стигна парламентът да гласува измененията и дискусията ще продължи в следващо заседание.

Тунчер Кърджалиев от ДПС заяви, че Движението няма да подкрепи проекта, защото според него измененията са предложени с  дискриминационни подбуди и целта му е да уязви етническите  малцинствени групи в България. Ако тези промени бяха приети по-рано, американските президенти Бил Клинтън и Джордж Буш, както и на папа Йоан Павел Втори трябваше да говорят на български при посещенията си у нас, даде пример Кърджалиев и посочи, че предложението на "Атака" е нелепо и е опит партията да реанимира позавехналия си рейтинг, който в последните месеци бил съизмерим със статистическата грешка.

Огнян Стоичков от "Атака", който е сред вносителите на промените, заяви, че, ако зависи от ДПС, папата трябва да говори на турски и посочи, че не си спомня папата да е организирал митинг в България. Той припомни, че изборната пропаганда е регламентирана в Изборния кодекс и там изрично е записано, че тя се води само на български език. Според него няма обективни причини събранията, митингите и манифестациите да се правят на език, различен от официалния, тъй като изучаването и използването на българския език е право и задължение на всеки български гражданин. Стоичков припомни, че законът не се отнася за сватбени, семейни и други тържества, културни и спортни прояви, погребални ритуали, религиозни обреди.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2752 8

Коментари 8

Добави коментар
ЗАПОЗНАТ

2012.09.20 | 17:57

8
Предлагам да вземем пример от демократична Турция. Там в Конституцията в чл.6 е записано: "....езика в държавата Турция е турски..." какви майчини, бащини, домашни и други шменти капели гьозбаджалъци. И много интересно дами и господа в чл.33 от същата конституция е записано: "....всеки роден в държавата Турция е турчин..." Е сега кажете как да не вземем пример от този светъл пример на толерантност и човеколюбие.

2012.09.20 | 13:26

7
Официалния език в България е Български.дпс да си ходят в анадола и там да си правят митинги на какъвто език искат.За пореден път се вижда,че само Атака защитава Българските национални интереси.
ert

2012.09.20 | 13:26

6
нашите турчаля никой няма да ги приеме в турция
Франциско Франко

2012.09.20 | 13:25

5
Чуйте да ви кажа нещо. Последната държава, където живях доскоро е Испания. Там имат няколко области, където се говори друг езук. Но, официалният език в Испания е ИСПАНСКИ. Телевизията е на испански. Не съм живял в чуждоезичните области, но и там извън дома се говори на испански. Испанците са били 8 века под арабско робство по същия начин, както сме били ние под ТУРСКО ( а не ОСМАНСКО ). Там има десетки хиляди ( да ен кажа стотици хиляди ) араби - мароканци преди всичко. И няма програма по телевизията от еди колко си часа до еди колко си часа, на арабски. Няма никакви претенции и поставяния на въпроса за арабски език по митингите ин и прочие. За ваше сведение, когато Франко е бил на власт, той е забранил на жителите на остров Майорка да говорят МАЙОРКИН, ТЕХНИЯ СИ ЕЗИК - малко по - различен от КАТАЛУНСКИЯ. Така че - турците в България, на която са граждани, като искат да си говорят по улиците и на митингите си на ТУРСКИ - ей го е - ТУРЦИЯ, АНАДОЛА и пр. Впрочем, аз живея в област, където има достатъчно турци. И това, което мога да ви кажа най - отговорно е, че те говорят турски така, че поне 30% им са български думи. Те не знаят как е на турски думата ЗАПЛАТА и още един куп думи, за които поне в момента не мога да се сетя. Присъствах на един разговор между две майки с малки деца - ами, разбрах 80% от разговора им, макар че не говоря езика. Та, това е .
1

2012.09.20 | 13:23

4
Според мен тукашните турци за покръстени българи,цигани и хора от др. националности,етноси.Ако се замислим логично,след освобождението от Турско робство(не Османско),истинските турци са заминали в Турция,тука са останали,така наречените (недостойни)да се назоват истински турци.Това е моето мнение,навярно има и истински османски турци,но те са мн.малко.Повечето са се върнали,защото е било обидно,под достойнството им да останат в освободена България,до вчера тяхна колония.
batman

2012.09.20 | 13:09

3
Еййй тва побългарените турци нагло нещо ей .. Ми и педофилите ако скочат , че ги дискриминират и те просто са си такива , в природата им е да обичат дечица и на тях да вземем да им удовлетворим желанията
Глас за ВОЛЕН

2012.09.20 | 12:14

2
Аз винаги съм гласувал за АТАКА и винаги ще го правя, независимо какъв го изкарват! Може да го наричат фашист, луд или всякакъв, но е доказал още от време оно,че е патриот, а не продажно копеле като чедата на БСП,ГЕРБ,ДПС,НДСВ,СДС ! Някой са много малки и непомнят как го гонеха от телевизията и му закриваха предаванията за да не разкрива крупните тъмни сделки на милите нам депутати!
onq s konq

2012.09.20 | 12:01

1
Интересно-ако митинга е на глухонеми,как ще реэберат ченгетата дали се ръкомаха на български!Според мен ще раэтурят половината митинг,эа да угодят и на двата вида депутати:)

Добави коментар

Водещи новини