Църква се жалва от ширеща се проституция около храма

  • 19 септември 2012 13:50

  • 878
  • 0
Църква се жалва от ширеща се проституция около храма
©

Жалба срещу проституиращите в района на храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител” са подали от църковното настоятелство при храма и членовете на Младежки културно-просветен център „Ихтис”. Това каза днес отец Йоан, който е протойерей на храма.

Жалбата е подадена както от сдружение "Ихтис" и църковното настоятелство, така и от жители на Сливен и конкретно живеещите в квартал "Клуцохор". Те са се обърнали с молба за съдействие към Окръжна прокуратура – Сливен и ОД на МВР, заради ширещата се проституция вече години наред в района на храма. Според църковното настоятелство с тези действия се обругава храмът, както и паметната плоча, която се намира в района. „Сезираме ви, като изразяваме своето недоволство и тревога от съществуването на публично проституиращи жени в непосредствена близост до православния храм в центъра на Сливен, до една от най-важните пътни артерии в близост до Кооперативния пазар и Областна дирекция "Социално подпомагане”, се казва в жалбата.

Още на 4 септември 2009 година жители на квартала подават жалба до РУП – Сливен, допълни отец Йоан, цитиран от "Фокус". Той призова всички граждани на Сливен, които са свидетели на престъпления, на корупция или не получават съдействие по подадените от тях жалби, да подават сигнали в самото църковно настоятелство, за да могат заедно да се борят с безнравствените прояви в града ни. „Искаме силни институции, за да живеем спокойно и ние, и децата ни”, каза отец Йоан. Получено е писмо от ОП – Сливен, че трябва да се сезира РП и РЗИ за този проблем. До този момент друг отговор не е получен. Ще бъде изпратено писмо до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов за проблема, за да се премахне „пиацата на проституиращите” до храма, каза още отец Йоан. Жалбата е подадена на 13 август, но досега няма реакция от страна на институциите.

Подадени са документи до Община Сливен за получаване на терена около храма, като идеята е там да бъде изграден просветен и социален център, в който подкрепа ще получават бедни хора, жертви на насилие и бездомни. Представители на сдружение „Ихтис” продължават да провеждат и срещи с хора от пенсионерските клубове и училищата, за работата по превенцията и решаването на проблема с проституцията в Сливен. „Нееднократно сдружение „Ихтис” е алармирало за обществената опасност, която крие мястото наричано „пиаца на проститутки”, търпимостта към него е престъпна, поругават се православните ценности, потъпкват се гражданските ни свободи, децата ни са подложени на пагубно морално въздействие. От своя страна ние предприехме мерки, като оградихме храма с висока метална ограда, като считахме, че това ще допринесе за решаване на проблема. Настояваме да предприемете незабавно адекватни действия, съобразно вашите правомощия, за да бъде решен този проблем окончателно, а не временно. Убедени сме, че ще намерите воля, да го решите”, се казва още в жалбата от църковното настоятелство при храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
878 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини