Пазели в тайна отвличане на строителен бос четири години

  • 19 септември 2012 06:19

  • 3140
  • 0
Пазели в тайна отвличане на строителен бос четири години
©

Строителният предприемач Михаил Томов от Ахелой е бил в похитен през 2008 г., останал е в неизвестност за три дни. Това стана ясно по време на делото срещу колегата му в бранша Румен Кузманов, който бургаска окръжна прокуратура обвинява в лихварство и укриване на данъци, пише 24 часа.

58-годишният Томов бе разпитан в първия ден от процеса. Той не скри, че когато е бил отвлечен, синовете му са ходили при Кузманов, но обясни, че те са го търсили и при други хора. Познавахме се, работили сме заедно, той ми е давал пари и аз на него, разказа Томов. В началото на разпита бе категоричен, че парите са предоставени без лихва, но после се разколеба. Заяви, че това се отнасяло за болшинството от сумите, но допуска, че е имало и изключение. Михаил Томов е бил разпитван три пъти по време на досъдебното производство, за последно през март т.г. И в трите разпита той е заявил, че е вземал суми срещу лихва.

В едно от показанията му се появява и името на спортната легенда Димитър Якимов. Румен ми каза, че има пари, защото ползва средства на други хора, Якимов от ЦСКА му дал 5000 евро, за да му ги върти, казал пред разследващите Томов. Заради явни противоречия старите му показания бяха прочетени в съдебната зала. Томов уж не ги отрече, но остана разколебан дали е носел лично лихвите на Кузманов или е плащал само главница. Похищението срещу ахелойския предприемач така и не останало разкрито. Той заяви, че не допуска Кузманов да е имал нещо общо с него. Не е ясно дали антимафиотите са получили сигнал от близките или пък са разбрали за случая постфактум. Томов бе категоричен, че не е плащал откуп. Отвличането му не е било официално оповестено от МВР.

Само трима от общо 10 призовани свидетели се явиха на първия ден от процеса срещу Кузманов и бяха разпитани от съдебния състав, председателстван от Катя Господинова. Според прокурора по делото Йорданка Дачева има доказателства за раздадени от Кузманов 19 незаконни кредита, срещу които той е прибирал лихви, които варират от 1 до 40 процента месечно. Печалбата му от тази дейност е над 105 хил. лв. Прокуратурата е установила, че три години той е внасял и данъчни декларации с невярно съдържание. Още в началото на заседанието адвокатката на Кузманов – Пенка Мутафчиева, заяви, че разследването се е водило под силен полицейски натиск. Кузманов пък обясни, че съзнава в какво е обвинен, но не се признава за виновен.

Сред основните свидетели срещу него е 43-годишният Павлин Петракиев, прочул се като ловък измамник, представял се за човека на ГЕРБ по морето. Една от жертвите му е Мария Кузманова, съпруга на подсъдимия Румен. След ареста на мъжа й тя се хванала на обещанията на Петракиев, че срещу 20 000 лв. той може да се чувства по-добре в килията. Петракиев взел парите пред сградата на ОД на МВР, влязъл вътре пред очите на Кузманова, убеждавайки я, че отива на среща с шефа Милен Димитров.

За тази и още няколко измами роденият в русенското село Тетово мъж бе признат за виновен и осъден. 43 пъти съм вземал заеми от Кузманов, заяви Петракиев пред магистратите. Сумите варирали от 100 до 10 000 лв. Върху всички тях е имало начислени лихви, които той е плащал. Петракиев показа широка осведоменост за начина, по който обвиняемия работел, оказа се, че познава и голяма част от клиентите му, но отрече да е участвал в схема за раздаване на пари срещу лихви и прибиране на дългове. Заяви, че когато влязъл в затвора през лятото, разбрал че е "поръчан" от Кузманов. Не ставало дума за обикновен бой, а за намушване с лъжица.

Сред редовно призованите, но неявили се свидетели е и бизнесдамата Славка Златанова, която взела най-тлъста сума – 68 000 лв. Делото срещу Румен Кузманов продължава днес.

Последвайте канала на

Novini.bg
3140 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини