Вдигат паметник на Кирил и Методий в Монголия

  • 18 септември 2012 11:21

  • 2001
  • 1
Вдигат паметник на Кирил и Методий в Монголия
©

Паметник на Светите братя Кирил и Методий ще има в Монголия. Идеята, вдъхновена от факта, че в азиатската страна се пише на кирилица, подкрепиха на среща днес в Министерството на културата министър Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко и монголският посланик у нас Церендорж Ганхуяг.

Двамата подписаха нова програма за сътрудничество между България и Монголия в културата, образованието и науката през периода 2012-2016 г. Седмица на монголската култура в България и на българската култура в Монголия в края на тази и началото на следващата година да бъде първата стъпка за осъществяване на програмата, предложи Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Целта на междуправителствената програма е да съдейства за взаимното популяризиране на културата и изкуството на двете страни чрез разширяване на контактите между заинтересованите институции. Предвижда се организиране на художествени изложби и музикални фестивали, размяна на ансамбли и театрални представления, превод и публикуване на литературни творби и други. Програмата включва също продължаване на обмена на преподаватели за научни изследвания, преки контакти между образователни институции, подпомагане на изучаването и популяризирането на езика и литературата на двете страни. Всяка година на реципрочна основа България и Монголия ще предоставят стипендии за пълен срок на обучение на един студент и докторант, както и обща квота от 12 месеца за специализация, обмяна на опит и четене на лекции.

Документът предвижда още активизиране на контактите между младежки и спортни организации, като насърчава обмена и участието в организирани от двете страни спортни и младежки прояви. Отличен пример за успешно сътрудничество в научната област е участието на монголски учени изследователи в 16-ата и 17-ата българска експедиция на Антарктида (през ноември 2007 г. - март 2008 г. и декември 2008 г. - март 2009 г.).

Последвайте канала на

БТА
2001 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.03.11 | 12:08

1
Много малко хора знаят, че в Монголия официалната азбука е кирилицата и съвсем правилно са решили да построят паметник на светите братя Кирил и Методий.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини