При Плевнелиев нямало молба за помилването на Йордан Опиц

  • 14 септември 2012 14:47

  • 935
  • 0
При Плевнелиев нямало молба за помилването на Йордан Опиц
©

До момента в Комисията по помилване при президента не е получавана молба за помилване за Йордан Опиц. За да бъде конкретният случай разгледан и по него да има становище, е необходимо държавният глава да бъде сезиран с молба за помилване от или за осъденото лице, което желае да получи висшата държавна милост. Това пише прессекретариатът на държавния глава във връзка със случая на Йордан Опиц. Иконописецът беше осъден на 5 години затвор от Върховния касационен съд, след като през 2007 г. уби крадец, опитал да избяга.

Комисията по помилването преценява всеки конкретен случай на основата на обективно, всестранно и пълно изследване на правната и фактическата му страна, като изхожда от еднакви критерии, принципа на хуманността, правата на третите лица и основните принципи и постановки на наказателната политика, се посочва в съобщението.

Администрацията на президента припомня, че помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен. Изключителни са случаи, които радикално се отличават от типичните случаи на изпълнение на съответния вид наказание поради настъпили след осъждането обстоятелства.

Правото на държавния глава да помилва е възложено на вицепрезидента с Указ 13/23.01.2012 г. При упражняването му вицепрезидентът се подпомага от експертен съвещателен орган - Комисия по помилването, която разглежда и докладва молбите за помилване и прави предложения дали правото да бъде упражнено, припомнят от там.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
935 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини