Атакуваха посолството на САЩ в Йемен

  • 13 септември 2012 12:22

  • 21049
  • 16
Атакуваха посолството на САЩ в Йемен
©

Ожесточени сблъсъци се водят около посолството на САЩ в Йемен между демонстранти и полиция, съобщава АФП.

Разгневената тълпа е успяла за кратко да пробие зоната за сигурност около комплекса и да нахлуе на територията на посолството. Йеменските сили за сигурност обаче са успели да отблъснат нападателите. Има информация и за няколко взривени дипломатически автомобила.

Полицията използва сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия, за да разпръсне демонстрантите.

От снощи сблъсъци между полиция и демонстранти се водят в района на посолството на САЩ в Кайро. Протестиращи се събраха и пред дипломатическите мисии на Америка в Мароко и Тунис.

Спонтанните протести, които избухнаха в редица арабски държави от вчера, бяха предизвикани от антиислямския филм "Невинността на мюсюлманите" на режисьора от американско-израелски произход Сам Бейсил. Според протестиращите, лентата поругава името на пророка Мохамед.

Филмът е сниман в САЩ с бюджет от 5 млн. долара. Средствата са събрани от „стотина влиятелни евреи”, каза в интервю за "Уолстрийт Джърнал” Бейсил.

В друго интервю скандалният режисьор казва, че „ислямът е раково заболяване” и уточнява, че филмът му е с политически, а не с религиозен характер, информира БТВ.

САЩ обявиха затягане на мерките за сигурност около дипломатическите си мисии в Азия и Африка в отговор на убийството на американския посланик в Либия Кристофър Стивънс, който загина след като разгневена щурмува консулството на САЩ в Бенгази във вторник.

Последвайте канала на

21049 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2012.09.22 | 23:47

16
USA №1

2012.09.15 | 09:51

7
Трябва да се забрани общественото проповядване на религии. Да се закрият църкви, черкви, манастири, джамии и каквито още такива има. Да се забранят религиозните предавания и изобщо споменаването на религиите в медиите. И да се наказват строго всички родители които учат непълнолетните си деца на религии. Вкъщи всеки да си прави каквото иска, но на улицата и пред обществото подобни промиващи мозъка извращения не трябва да има!
Въртоломей

2012.09.22 | 23:46

15
съгласен съм с теб.религията в 21ви век е раковото заболяване!самоче тук проблемите са много по на високо ниво,това с религията е само фарс за пред масите.истината е че хората в тези държави(за разлика от нас)не искат да дават на американци и евреи да им експлоатират природните богатства => американците си правят интригите и подскокоросват коствено разни коплексирани екстремисти да правят подобни изцепки

2012.09.22 | 23:42

14
ДА ЖИВЕЕ ХИТЛЕР!
6 без 5

2012.09.15 | 11:19

13
Аллах и Ахмед Доган акбар! :D и чатла патла кай на на!
axaxxa

2012.09.15 | 11:19

12
Аз не съм против Америка,аз съм против фанатическия ислям ! Болна религия
Адолф

2012.09.15 | 10:49

11
Не давайте парите си за религии,дайте ги на бедстващите,тежко болните които не могат да си позволят животоспасяващо лечение,сираците,училищата с реални науки.Дайте парите си за кварталните игрища за да има къде да спортуват децата Ви.Милиони левове с които неимоверно се злоупотребява минават през ръцете на тъй-наречените "свещенници".Най-огромното лицемерие на света е да търгуваш с нещо което само и единствено втълпява страх у хората.Да си атеист е истинската гордост,защото само тогава няма да си в краката на някой който иска да те стъпче.
Boss

2012.09.15 | 10:49

10
Започва третата световна - и не заради свобода, знание и технически прогрес, а заради Мохамед! Имам чувството, че се намирам в 15 век... Пацифист съм по душа и разбирания, но на тези маймуни им трябва бой, бой, бой и две пешки метър! П.П. Нали свалихте диктаторите - те спираха дивата паплач - а сега!
Американците сами са си виновни

2012.09.15 | 09:52

9
Истината е, че тези хора в арабските страни вече нямат в какво да вярват. Бяха свалени дългогодишните режими, които ги контролираха, т.е. техният свят се срива пред очите им, а сега се посяга върху най-голямата им светиня - пророка Мохамед, който може би в момента е единствената ценност, която пречи на техните общества да не се разпаднат и това е причината да се борят с такова настървение. Американците сами са си виновни като дават на евреи да правят филм за пророка Мохамед, в който е представен в толкова негативна светлина - женкар и пияница, с което реално се настъпва върху най-болното място цялата мюсюлманска общност.
Boss

2012.09.15 | 09:51

8
Боли ме фара за цялата мюсюлманска общност! Аз съм от източното православие - за тези диви маймуни - то какво означава - едно нищо. А защо за мен Мохамед да е нещо?! Човек, който има повече от една жена е женкар (спор няма) и явно доста е пил този Мохамед - щом е пияница - тук, ако на някой мъж му ги кажеш тези думи - ще се изсмее и ще го заболи х.я:))) П.П. За евреите, което казваш е истина - те искат война на верска основа... Но пък и тия ислямисти са едни габони - немам думи!
Джеки

2012.09.15 | 09:51

6
Не само в Йемен -но в целият свят трябва да застанем против американците. Те само създават конфликти по различни точки на земята и никога от 200 години и повече на тяхна територия не е имало война.....

2012.09.15 | 05:09

3
И с чия aрмия и тeхнoлoгия щe зaстaнeш срeщу eднa oт двeтe свeтoвни сили, бeбeшoр?! Дeцaтa ти щe гoвoрят рoдeн aнглийски, тaкoвa e бъдeщeтo и кaтo дoйдe щeш/нe щeш щe гo приeмeш, зaщoтo щe e пo-дoбрo oт нaстoящeтo. Нo aкo прeдпoчитaш дa си пoрoбeн oт мюсюлмaнитe върви в йeмeн и другитe пoдoбни, дa тe oкичвaт с бoмби и дa тe кaрaт дa сe мoлиш пo 20 пъти нa дeн.

2012.09.15 | 09:48

5
Трябва да стане ясно на всички хора, че чрез религията се контролира народа. Другото важно нещо е, че се върви към обединение на света - справка САЩ не винаги са били федерация, но са станали поради нуждата от финансова стабилност и финансова и физическа сигурност; ЕС също върви към Съединени Европейски щати под същия предтекст, а и да не забравяме, че съединението прави силата. Не отписвайте ЕС като цялостно обединение, както Китай и Русия, наред със сегашния хегемон САЩ в борбата за господство над света. Всяка от тези държави или наднационални държавни формирования има потенциала да защити интересите си по целия свят. Дай Боже интересите им да не си противоречат из основи, защото 3-та световна война ще бъде факт. Доколкото до арабите - те биха били сериозна сила само обединени, но местните национални лидери едва ли биха се решили да загубят властта си в полза на някаква наднационална структура, което автоматически ги изважда от голямата игра.

Добави коментар

Водещи новини