Облъчени с радиация цигани избягали от болницата

  • 12 септември 2012 17:12

  • 1295
  • 0
Облъчени с радиация цигани избягали от болницата
©

Четирима от облъчените с радиация роми, които откраднаха източници с опасно йонизиращо радиоактивно излъчване от завод "Полимери" край Девня, са напуснали болницата през нощта на 10 септември. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Красимир Денков, предаде сайтът "Варна 24".

"Сутринта беше останал само един пациент", уточни лекарят и допълни, че от здравното заведение не са имали право да задържат ромите. "В резултатите от изследванията на облъчените няма проблеми, всичко е в норма. През изследване са минали и онези роми, които са избягали през нощта от болницата. И при тях всичко е наред."

Доктор Денков обясни, че симптомите при облъчване се проявяват три-четири дни след контакт с източника на йонизиращо радиоактивно лъчение. Според него от кражбата на опасните уреди са минали около десетина дни, но при ромите оплаквания няма. Доказали са го и всички изследвания, които са им направени.

Контакт с облъчените са имали общо 40 души. "Имаме списък с имената им, те също ще бъдат под наблюдение и прегледани", каза зам.-кметът на Девня Ели Иванова. Тя съобщи, че всички са в добро състояние. Радиационният фонд в района на Девня е в нормални граници. Това са установили специализирани екипи, които са правили замервания. Облъчените роми ще бъдат поставени под триседмично лекарско наблюдение.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1295 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини