"Ню Йорк таймс" за 11.09.2001: ЦРУ си е свършило работата, Пентагона - не

  • 11 септември 2012 19:49

  • 5614
  • 2
"Ню Йорк таймс" за 11.09.2001: ЦРУ си е свършило работата, Пентагона - не
©

"Ню Йорк таймс" публикува статия на разследващия журналист Курт Ейченвалд който пише, че няколко месеца преди атентатите на 11 септември Белият дом е получил предупреждения за предстоящия удар, които обаче администрацията на президента Джордж Буш "проспали" и не успели да отреагират навреме.

Ейченвалд посочва в своето проучване, че Белия дом бил запознат с опасността още през май 2001 г., след което някои от президентските брифинги започват да се провеждат при засилени мерки за сигурност. Тази практика продължава до август същата година, когато по незнайни все още причини "нивото на секретност" е понижено. Интересното е, че журналиста е успял да издири документи, в които подробно се описват предстоящите нападения. "Атаката пристига", "ще има огромен брой жертви", "Бин Ладен оглавява атаката срещу САЩ... " и много други подобни откъси могат да се открият в някои от засекретените документи на тайните служби от преди 11 септември 2001 г.

Пентагонът не приема сведенията за достоверни

Ейченвалд успява да достигне до материали, според които Пентагонът е бил запознат със заплахите, но не ги възприема насериозно. От ЦРУ на няколко пъти изпращат съобщение, в което алармират: "Ал-Кайда ще атакува", но от Пентагона заключават, че това е фалшива операция. Техните анализатори тогава смятат, че "Бин Ладен просто се опитва да отклони вниманието от заплахите за Ирак".

ЦРУ изработило блестяща отбранителна стратегия, която администрацията отхвърлила

Ейченвалд твърди в своята статия, че антитерористичния отдел на ЦРУ е изработил отлична програма, включваща многобройни предпазни мерки, но администрацията на Белия дом ги отхвърля.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
5614 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.05.22 | 18:16

2
Стига с тоя театър!Вече и децата знаят, че е постановка! Единственото, което мога да кажа само- Жалко за загиналите!Мир над праха им!

2015.05.22 | 18:16

1
USA №1

Добави коментар

Водещи новини