Израел ще учи български лекари на спешна помощ

  • 11 септември 2012 17:33

  • 541
  • 0
Израел ще учи български лекари на спешна помощ
©

Български лекари ще подобряват квалификацията си в израелски болници, пациенти ще могат да се лекуват там на преференциални цени, а двете страни ще обменят опит в областта на превенцията на хроничните заболявания, пише dnevnik.bg.

Това са част от пресечните точки в областта на здравеопазването, които бяха включени в подписания днес План за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука от ресорните министри на България и Израел, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

"Сътрудничество с Израел в областта на здравеопазването е важен фактор, който през следващите години ще допринесе българското здравеопазване да се издигне на ново ниво. Водещото място на Израел в областта на медицината и технологиите ще има пряк резултат както в областта на организацията на болничната дейност, спешната помощ, повишаване квалификацията на българските лекари, така и в други важни сектори на здравеопазването", заявила Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, на проведената среща със здравния министър на Израел Яков Лицман.

Планът за сътрудничество предвижда двете страни да си взаимодействат в няколко приоритетни области – обществено здравеопазване и промоция на здраве, включително и контрол на заразните болести и превенция на ХИВ и СПИН. Ще се обменя опит и информация относно превенцията на хроничните заболявания, психичното здраве, лекарствената политика, както и прилагане на мултидисциплинарни подходи при предоставянето на здравни грижи.

Сътрудничеството обхваща и обмяната на информация в областта на здравното законодателство, здравния статус на населението, приоритетните здравни проблеми, както и основните насоки на здравната политика и организация на работа на лечебната и профилактичната дейност.

По време на разговорите с израелския си колега Яков Лицман министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, подчертала приоритетното за България значение на сътрудничеството в областта на спешната помощ. Обсъдени били варианти за краткосрочни обучения на български лекари в оказването на спешна помощ в кризисни ситуации.

Здравните министри коментирали и възможностите български граждани, сред които и деца, да се лекуват на преференциални цени в лечебни заведения в Израел. България предложила екипи от израелски специалисти да гостуват у нас и да провеждат лечение на български пациенти.

От българска страна била предоставена подробна информация за възможностите страната да приема в центровете за рехабилитация израелски граждани, претърпели травми и злополуки. "България предоставя много добри възможности за израелски инвестиции в изграждането на здравни обекти", заявила Атанасова. От пресцентъра съобщават, че има надежди за изграждане на клиника за ин-витро оплождане в България, за което израелската страна е проявила "инвеститорски интерес".

Срещата се е състояла в рамките на посещението на правителствената делегация в Израел. Българските министри, заедно с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, са там от вчера.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
541 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини