Международен комитет ще наблюдава дело срещу кмет и общинари

  • 10 септември 2012 19:22

  • 1458
  • 0
Международен комитет ще наблюдава дело срещу кмет и общинари
©
Международният комитет за защита на местните общности ще наблюдава делото в Специализирания съд срещу представители на местната власт в Гълъбово, обвинени за участие в организирана престъпна група. Това съобщи за БНР професор Кръстьо Петков, председател на комитета.

Наблюдатели от Брюксел и Германия ще пристигнат по-късно тази вечер в Гълъбово, за да се срещнат и разговарят с общински съветници и представители на общността. Делото срещу кмет Николай Тонев и още десет души е насрочено от днес до 14 септември в Специализирания съд в София.

Oбвиненията за участие в организирана престъпна група срещу кмета на Гълъбово Николай Тонев и други длъжностни лица, сред които са заместник-кметът Пламен Бараков, секретарят на общината Пенчо Стоянов и председателят на общинския съвет Янка Такева, бяха повдигнати от Пловдивската прокуратура още през януари миналата година.

Обвинителният акт е 200 страници, по делото трябва да бъдат изслушани над 100 свидетели и десетки вещи лица, трима от които са подали жалба до ВСС за оказан върху тях натиск, каза професор Петков, според когото делото е поръчково и с политически привкус и затова очаква процесът да продължи дълго. Председателят на комитета за защита на местните общности свързва делото с Гълъбовската сага с международните инвеститори от Италия и САЩ, но е учуден, че натискът срещу кмета продължава и след приключването на тази сага.

Професорът е учуден още, защо ако кметът Николай Тонев и неговият екип са организирана престъпна група, тя не не фигурира сред 12-те престъпни групировки, посочени от Европейската комисия.

Комитетът ще наблюдава и делата срещу кметовете на Попово и Куклен.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1458 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини