"Сцена на кръстопът" започва с „Крал Лир"

  • 10 септември 2012 08:54

  • 1722
  • 0
"Сцена на кръстопът" започва с „Крал Лир"
©

Над 20 хитови театрални заглавия и три премиери предлага 16то издание на фестивала „Сцена на кръстопът". Есенният форум започва тази вечер със спектакъла на Драматичен театър Пловдив „Крал Лир".

От 10 до 23 септември градът ще бъде театър. Над 220 артисти ще влязат в храма на Мелпомена, за да сътворят за 16 път есенната приказка, наречена „Сцена на кръстопът", съобщи БНТ. Тази година темата на фестивала е „Театърът - покаянието". Покаянието като неизменна част от живота на всеки един спектакъл. "Ние всички трябва да се опитаме да станем малко по-добри, малко по-истински и нематериални. И да вярваме в онези неща, за които сме създадени - да обичаме и да помагаме, каза драматургът Елин Рахнев.

За първи път фестивалът ще се открие с премиера на домакините. Трупата от Пловдив ще представи Шекспировия „Крал Лир". Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев, в главната роля Стоян Алексиев. Според Мурджев, проблемите на Шекспир няма как да станат ретроградни, да остареят или да бъдат забравени, защото реално темите и проблемите в Шекспир са проблеми на душата, а душата никога не може да бъде ретроградна и остаряла.

Бюджетът на „Сцена на кръстопът" тази година е 160 хиляди лева, 50 хиляди са от Министерство на културата, 45 хиляди - дотация от община Пловдив.

Билетите за повечето спектакли вече са продадени.

Последвайте канала на

1722 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини