Лидерите от АТИС борят кризата със "зелени" мерки

  • 09 септември 2012 09:20

  • 588
  • 0
Лидерите от АТИС борят кризата със "зелени" мерки
©

САЩ, Русия, Китай и останалите страни от организацията за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество се споразумяха за мерки за стимулиране на икономическия растеж. Вече е готов проект на заключителна декларация, съобщи БТВ.

Всички 21 страни от организацията са се съгласили да намалят митата за внос на така наречената зелена технология. Става дума за 54 стоки, свързани с опазването на околната среда и въвеждането на зелена енергия, чиито вносни мита ще бъдат намалени до не повече от 5 процента до 2015 г. В това число влиза и оборудване за възобновяема енергия, за третиране на отпадъци и за наблюдение на околната среда.

Въпреки сушата, поразила САЩ и Русия и станала повод за намаляване на добива на някои култури там, страните от АТИС няма да ограничават износа на храни и ще подчертаят значимостта на отворените пазари, които ще гарантират надеждни хранителни доставки.

Китай представи план за 157 милиарда долара, вложени в инфраструктурни проекти в селското стопанство, енергетиката, пътищата и железопътния транспорт.

Русия и Япония пък подписаха споразумение за работа по план за предприятие за втечнен природен газ на руското тихокеанско крайбрежие на стойност 7 милиарда евро.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
588 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини