В България нямало достатъчно жени началници

  • 05 септември 2012 19:46

  • 816
  • 3
В България нямало достатъчно жени началници
©

Жените на високи ръководни позиции в България са два пъти по-малко, отколкото в Европейския съюз. Брюксел поиска да промени тази тенденция, съобщи БТВ.

Еврорегламентът предвижда от 2020 година 40% от висшите ръководители на публични компании, листвани на борсата, да са жени. В момента средният процент на жените топ мениджъри в Европейския съюз е около 13-14%, докато у нас е над два пъти по-нисък.

Редица европейски държави, сред които Франция, Италия, Испания и Холандия, вече са въвели в своето национално законодателство съответните норми.

"Госпожо началник" - така над 300 мъже, които работят в 7-мо районно управление на полицията в София се обръщат към комисар Ани Петрова, началник на едно от най-големите районни управления в столицата. Казва, че никога не дели хората на полов принцип.

„Винаги съм се старала да докажа, че една жена може да работи не по-лошо от мъжете, без да разполага с такава физическа сила”, коментира Петрова.

Макар да е началник тя признава, че си остава и домакиня. Но и бързо се е доказала сред колегите си от т.нар. силен пол.

Според експертите по подбор на персонала такова ограничение няма да реши проблема с половата дискриминация. И припомнят, че у нас има дискриминация още при създаването на кадрите - при кандидатстването в университетите, където за някои специалности има определена квота от мъже и жени, които могат да бъдат приети.

Според подготвения законопроект всички компании, в които работят над 250 души и с годишни приходи от 50 милиона евро, ще бъдат задължени в годишните си отчети да посочват броя на мъжете и жените в съвета на директорите. Нарушителите ще бъдат лишавани от договори за държавни поръчки. Предстои обаче законопроектът да бъде гласуван в Европейския парламент.

Последвайте канала на

Novini.bg
816 3

Коментари 3

Добави коментар
145

2015.01.29 | 16:07

3
Много хубава снимка да ти е кеф такава да мие шеф
мяууу......у-у-у

2015.01.29 | 16:07

2
няма много жени началници ама мъже под чехъл колко има?:)
Officer O'Fannyhee

2012.09.07 | 06:17

1
Всеки каквото си заслужи, освен ако не си жена. Тогава по закон трябва да си в 40-те процента ръководители. Криворазбрано равноправие. Следва в близкото бъдеще 50 % от жените да са мъже и 50 % от мъжете да станат жени по закон. Защо никой мъж не протестира, че над 90 % от преподавателите са жени? - Защото оплакването е женско качество.

Добави коментар

Водещи новини