Преглеждат зъбите на танцуващите мечки от Белица

  • 04 септември 2012 09:32

  • 592
  • 0
Преглеждат зъбите на танцуващите мечки от Белица
©

Танцуващите мечки от парка в Белица ще бъдат прегледани от германски стоматолози. 10 от тях, които имат проблеми със зъбите и не могат да се хранят пълноценно, ще бъдат оперирани от специалистите.

Много от танцуващите мечки нямат зъби или са със счупени от предишните им собственици, съобщи БНТ. Трета година д-р Марк Лузе идва в Белица и се грижи за животните с най-сериозни проблеми.

Екип от специалисти следи за улавянето и упояването на животните. По думите на проф. Богдан Аминков от Лесотехническия университет в София, към мечките се подхожда индивидуално. Подготвени са няколко схеми на анестезия в зависимост от физиологичното състояние и възрастта на животните.

Най-старата мечка, чиито зъби ще бъдат прегледани, е 29-годишната Мария, а най-младата 9-годишната Сайда. От парка се надяват, че с отстраняването на проблемите по зъбите на животните те ще могат да изяждат дневната си храна. Васил Мадолев, ръководител на Парк за танцуващи мечки - Белица, разказва, че в момента дозата е около 12 килограма плодове и зеленчуци и два хляба. Два пъти седмично на животните се дава и месо.

След като бъдат оперирани мечките ще бъдат под наблюдение няколко дни.

Последвайте канала на

592 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини