Бунтовниците в Сирия завзеха база на ВВС

  • 01 септември 2012 15:48

  • 936
  • 1
Бунтовниците в Сирия завзеха база на ВВС
©

Сирийските бунтовници за завзели база на ВВС и са атакували военно летище в източната част на страната рано тази сутрин, съобщава Ройтерс.

Това е в отговор на въздушните нападения, на които президентът Башар Асад разчита все повече, за да смаже противниците си. Нападенията в източната провинция Деир аз Зур бяха предшествани предните дни от удари срещу военни летища в Алепо и Идлиб, близо до границата с Турция. Сирийският лидер, който от 17 месеца се опитва да потуши въстанието, загуби контрол над множество селски райони в северната, източната и южната част на страната и прибягва до хеликоптери и бойни самолети, за да усмири враговете си. Въздушните нападения доведоха до нови вълни от бежанци в съседните страни, което принуди Турция да поднови призивите за създаване на "защитени зони" на сирийска територия.

Рано тази сутрин бунтовниците в Деир аз Зур нахлули в база на ВВС, пленили 16 войници и отмъкнали неизвестно количество противосамолетни снаряди, съобщил Рами Абулрахман от базирания в Лондон Център за наблюдение на човешките права. Видео, качено в интернет от въстаниците, показва пленените офицери и войници, а телевизия Ал Арабия излъчи кадри със заловените при нападението ракети и други муниции. Абулрахман съобщил, че бунтовниците са атакували и военната база Хамдан в Аблу Камал, близо до източната граница с Ирак, но не успели да я завземат.

Последвайте канала на

БТА
936 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.09.02 | 12:10

1
Chudq se ot kude li idvat orujiqta i boepripasite na buntovnicite ...

Добави коментар

Водещи новини