Дамянова: Очакваме добри резултати от матурата

  • 31 август 2012 08:11

  • 992
  • 0
Дамянова: Очакваме добри резултати от матурата
©

Променя се системата на образованието. Вече съотношението между теория и практика ще бъде 60 към 40, което е изключителна новост. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ Милена Дамянова, заместник министър на образованието. Образованието е сфера, в която, каквото и да се предприеме сега, резултатите се виждат чак след години. Но важното е да се правят правилни стъпки във вярната посока, допълни тя.

По думите й, по изграждането на новите учебни програми се работи изключително активно. Очаква се да се вземат последните решения по закона, свързан с образованието. Тези програми ще внесат необходими промени в образователната система. Тази учебна година ще повишим изискванията си към училищата да оценяват учениците по проекти, което включва децата активно в учебния процес и дава много добри резултати. Това според нас ще повиши и мотивацията на учителите и учениците, обясни зам.-министърът.

Отношението на правителството към образованието проличава от целенасочените политики и важното финансиране, които се правят в системата. Посланието е много ясно, след като в период на криза то е успяло да намери пари за образование. В образованието през тази и миналата година се инвестираха достатъчно средства в системата за образованието при най-малките. Има планове всяка година да се покрива по-горен клас. С подобряването на материалната база, се увеличават и работните места. Търсим различни компесаторни механизми за учителите. По данни на образователното министерство, средната работна заплата на даскалите с диференцираното заплащане е 730 лв бруто. Всяко едно училище е на делегиран бюджет. Всичко е въпрос на училищна политика и от това се определят и заплатите на учителите, коментира Дамянова.

Матурите вчера и днес не са поправителни, а част от есенната сесия за явяване на зрелостен изпит, каза министърът. Дамянова изрази надежда за добри резултати, като каза, че Иван Вазов е изключително благодатна тема. Днес отново имаме държавен зрелостен изпит по избран от учениците предмет, като най-предпочитана е география, обясни тя.

Зам.-министърът на образованието коментира и въпроса с тетрадките и учебните пособия, които са с изображения на поп-фолк изпълнители. Според нея обществото прехвърля проблема на една институция, която няма какво да предприеме, защото няма връзка с даденото съдържание, а е работа на издателства и книжарници. Родителите са тези, които купуват тетрадката на своите деца. Те носят отговорност за изграждането на детето като личност. Не считам, че е добре да се купуват такива тетрадки. Проблемът показва болестите на нашето общество, заключи Дамянова.

Последвайте канала на

992 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини