Северна Корея е изправена пред хуманитарна криза

  • 30 август 2012 14:47

  • 760
  • 0
Северна Корея е изправена пред хуманитарна криза
©

Два тайфуна заплашват с хуманитарна криза Северна Корея, съобщава АП.

Лошото отводняване, обезлесяването и лошата инфраструктура могат да превърнат дори най-обикновена дъждовна буря в катастрофално наводнение. Тайфунът Болавен удари Северна Корея във вторник и сряда, потапяйки стотици жилища и пътища, унищожавайки хиляди акра реколта и предизвиквайки свлачища, които затрупаха жп коловози.

Втори тайфун с името Тембин, се очаква да донесе още проливни дъждове на Корейския полуостров днес и утре. И двете стихии идват в момент, когато страната все още се възстановява от наводненията през юни, които отнеха живота на 170 души. От тогава десетки хиляди севернокорейци са без питейна вода, електричество и достъп до храни и други стоки от първа необходимост.

Чуждестранни хуманитарни организации потвърждават, че имат готовност да помогнат, но все още не са получи заявки от севернокорейските власти. Те не разполагали с почти никаква информация за мащабите на пораженията и разчитали единствено на сведения от държавните медии. Подозрителността на сталинистката държава към външния свят и примитивната инфраструктура ще забавят пристигането на помощта, ако въобще бъде допусната помощ, посочва агенцията.

Последвайте канала на

БТА
760 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини